Općina Virje svečanom sjednicom obilježila Dan općine i blagdan svetog Martina

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je obilježen Dan općine Virje i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika svetog Martina. Svečanoj sjednici, koja je održana u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić. Prije svečane sjednice, u župnoj crkvi sv. Martina održana je sveta misa te su položeni vijenci i zapaljene svijeće na mjesnom groblju.

Na svečanoj sjednici okupljene je prvo pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Davor Čižmešinkin, a zatim se obratio načelnik Mirko Perok koji je kazao kako je unatoč izazovnim okolnostima pandemije koronavirusa, Općina uspjela realizirati većina projekata.

Jedan od naših prioriteta su demografske mjere namijenjene za pomoć mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja i za pomoć roditeljima kroz razne naknade od rođenja djeteta do završetka školovanja. Brojne su mlade obitelji ostale živjeti ovdje, a tome dovoljno govori u prilog činjenica da nam nedostaje mjesta u novom vrtiću. Kroz program Zaželi zaposlili smo njegovateljice koje brinu o našim starijima i nemoćnima, a njihove smo plaće financirali i u periodu čekanja između dva EU projekta. Neki od važnijih projekata obuhvaćaju novo dječje igralište u sklopu parka, promjenu krovišta na zgradi budućeg hostela, obnovu zgrade bivše općine, uređenje društvene infrastrukture i slično. Tu je i izgradnja kružnog toka na trgu Prodavić vrijedna tri milijuna kuna, izgradnja Spomenika domovini i hrvatskim braniteljima te izgradnja malonogometnog igrališta u Šemovcima. Pri završetku je i posljednja faza izgradnje vodovoda na području naše općine, dionica Donje Zdjelice-Rakitnica. Potpisan je i ugovor za izgradnju kanalizacije u Šemovcima i Hampovici kao dio projekta aglomeracije Đurđevac-Virje, vrijednost radova je oko 38 milijuna kuna, a početak se očekuje uskoro“, kazao je načelnik Perok te dodao kako osiguravaju i poticaje za gospodarstvenike, brinu o održavanju 250 kilometara nerazvrstanih cesta te kako su financijski stabilna općina koja uredno izvršava svoje obveze.

Spremni smo za nove izazove pred nama te zahvaljujem Županiji i Republici Hrvatskoj koje su nam partnerima na brojnim projektima te nam tako olakšavaju njihovu realizaciju. Hvala i svim mojim djelatnicima i zaposlenicima općinskih ustanova, koji svojim radom i zalaganjem doprinose razvoju Općine. Čestitam i dobitnicima općinskih priznanja koji nam promoviraju na najljepši mogući način“, poručio je načelnik Perok u svom govoru.

Župan Koren, uz čestitke, zahvalio načelniku Peroku na suradnji, partnerstvu i prijateljskom odnosu koji Županiju i Općinu veže dugi niz godina.

Ovakva događanja prilika su da se vidi što se sve napravilo na području općine te moram pohvaliti općinsko vodstvo na realizaciji brojnih infrastrukturnih i drugih projekata kojima se uvelike doprinijelo poboljšanju kvalitete života mještana. Preduvjet za uspješnu realizaciju projekata je upravo odgovorno i kvalitetno upravljanjem resursima i općinskim proračunom, a posebno nas veseli koliko se pažnje pridaje odgoju i obrazovanju. Uz to, ovo je općina sporta i kao takva je prepoznata i izvan granica naše županije te zahvaljujem svim vrijednim sportašima i sportskim djelatnicima, kao i Općini koja ih podržava. Siguran sam da Virje ima veliku perspektivu, što dokazuju i podaci o ostanku mladih obitelji, odnosno evidentan je uspjeh vaših mjera protiv negativnih demografskih pokazatelja. Raduje nas sve što vodi razvoju naših općina te vjerujem da će Virje u godinama pred nama ostvariti još veći napredak na korist i zadovoljstvo svojih mještana. Županija će vam u tome biti podrška i želim vam puno uspjeha i daljnjem radu“, kazao je župan Koren.

Čestitkama se uime predstavnika jedinica lokalne samouprave pridružio načelnik Općine Ferdinandovac i potpredsjednik Županijske skupštine Vjekoslav Maletić.

U sklopu svečane sjednice Općinskog vijeća dodijeljena su i javna priznanja Općine. Povelju Plašt svetog Martina dobio je Drago Hatadi, a zlatne plakete Općine Stjepan Odobašić na području društvenih djelatnosti, Katarina Glavnik na području pčelarstva, Vladimir Svržan na području vatrogastva, Udruga vinogradara i podrumara Šemovci na području vinogradarstva u povodu desete obljetnice djelovanja te Društvo žena Virje na području očuvanja kulturne baštine u povodu 90. obljetnice djelovanja.

Svečanoj sjednici prisustvovale su i ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, predstavnici jedinica lokalne samouprave i ustanova te drugi uzvanici.

 

Služba ureda župana