Općina Virje bogatim programom proslavila svoj dan i blagdan zaštitnika sv. Martina

Uz svečanu povorku, Martinjski sajam rukotvorina i domaćih proizvoda, svetu misu i scenski prikaz dobročinstva sv. Martina, u Virju je prošli vikend obilježen Dan Općine i blagdan zaštitnika sv. Martina. Tom je prilikom otvoren i ured Turističke zajednice područja „Središnja Podravina“, a centralni dio proslave bila je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je prisustvovao i zamjenik župana Darko Sobota.

Uputivši čestitke i osvrnuvši se na bogatu tradiciju društvenog, sportskog, duhovnog i kulturnog života u Općini, zamjenik Sobota je poručio: „Virje je primjer razvijene i napredne sredine te mještanima i vodstvu Općine čestitam na brojnim dosadašnjim postignućima, ali ujedno nudim podršku i pomoć Koprivničko-križevačke te partnerstvo na budućim projektima, koji će omogućiti još kvalitetniji i sadržajniji život mještana. Posebno pohvaljujem dugogodišnje djelovanje udruga na ovom području, čiji članovi marljivim radom kontinuirano pokazuju koliko sebe daju za lokalnu zajednicu. Posebno me vesele novosti i inovacije na području gospodarstva, a uz zajedništvo i suradnju, vjerujem kako će Općina ostvariti sve zacrtane planove.“

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Mladen Mesarov, dok je načelnik Općine Mirko Perok podsjetio na brojne projekte i programe, poput osiguravanja rodiljne naknade, sufinanciranja boravka djece u vrtićima, kreditiranja srednjoškolaca i studenata, program gerontodomaćica koji se provodi u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom i druge.

„Uz pomoć PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja pripremljen je projekt „Zaželi“ koji će rezultirati zapošljavanjem devet djelatnica koje će brinuti za čak 36 mještana, a riječ je o projektu vrijednom 1,3 milijuna kuna, koji je u potpunosti sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Općina je posebno ponosna što kao jedna od rijetkih provodi program za mlade obitelji, koji je pokrenut ove godine, a već sada pokazuje pozitivne učinke i zainteresiranost mladih za ostanak, pa čak i za doseljenje ovdje. Na program se javila nekoliko mladih obitelji koje su se odlučile skrasiti na našem području, ukupno je utrošeno oko 300 tisuća kuna, a sredstva su namijenjena za kupnju građevinskog zemljišta, kuće ili stana te poboljšanje uvjeta stanovanja, stopostotno financiranje troškova priključka na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu te kupnju stana ili kuće u vlasništvu Općine po povoljnoj cijeni. I sljedeće smo godine osigurali sredstva u proračunu za istu svrhu te se nadamo kako ćemo privući nove mlade obitelji u potrazi za boljim uvjetima života. “, kazao je načelnik Perok.

Kroz mjere sufinanciranja kamata na kredite, stručnog osposobljavanja zaposlenika i smanjivanjem inicijalnih troškova pokretanja gospodarske djelatnosti, potiče se razvoj gospodarstva i poduzetništva, a u idućoj godini Općina će, uz pomoć EU sredstava, obnoviti staru školu i pretvoriti ju u Zavičajno–kulturni centar, nastaviti ulagati u prometnu infrastrukturu, a očekuje se i  početak gradnje kanalizacije na potezu Šemovci-Hampovica čija je vrijednost oko 20 milijuna kuna. U planu je i izgradnja nove tržnice, uređenje hostela i dječjeg igrališta u središtu Općine, sanacija odlagališta otpada Hatačanova te izgradnja reciklažnog dvorišta. Uz to, Županija je partner Općini u projektu energetske obnove zgrade OŠ Prof. Franje Viktora Šignjara, koji će omogućiti još bolje uvjete za obrazovanje.

Prigodnim su se govorima još obratili saborski zastupnici Damir Felak i Željko Lacković, dok je u ime načelnika općina i gradonačelnika govorila načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, a proslavi su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, pročelnici županijskih upravnih tijela i članovi Županijske skupštine te brojni drugi gosti.

Svečana sjednica ujedno je bila i prilika za podjelu priznanja osobama koje su svojim radom i zalaganjem doprinijele razvoju mjesta, a zlatne plakete dobili su Glumišna družina Virje i Ivan Pikivača za izniman doprinosu u području kulture, Nataša Sušanj za izniman doprinos u području kulture, tehničke kulture i sporta, Sanja i Đuro Grčić koji su nagrađeni za doprinos u području društvenih djelatnosti, Petar Cik za ostvarene rezultate u vinogradarstvu, tvrtka Matvej za razvoj poduzetništva te Mirko Posavec za izniman doprinos u vatrogastvu. U ime nagrađenih obratio se Ivan Pikivača, zahvalivši Općini na dodijeljenim priznanjima.

Služba ureda župana