Okruglim stolom na temu „I slijepi čitaju, zar ne?“ koprivnički čitateljski klub slijepih „Šišmiš“ proslavio peti rođendan

Povodom petog rođendana Čitateljskog kluba slijepih „Šišmiš“ Udruga slijepih Koprivničko – križevačke županije u petak 7. lipnja  organizirala je  manifestaciju pod nazivom „I slijepi čitaju, zar ne?“ na kojoj su sudjelovali predstavnici čitateljskih klubova slijepih iz Hrvatske, čitateljskih klubova županijskih Knjižnica te predstavnici Hrvatske knjižnice za slijepe. Okruglom stolu i panel raspravi uz ostale sudionike prisustvovao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić  koji je  pohvalio rad kluba Šišmiš i županijske Udruge slijepih te istaknuo važnost društvene integracije slijepih osoba i ranjivih društvenih skupina kroz rad čitateljskih klubova.

„Županija od samih početaka podržava rad Udruge slijepih i izuzetno nam je drago da je unutar Udruge došlo do inicijative za osnivanjem čitateljskog kluba koji olakšava i ispunjava sve potrebe slabovidnih i slijepih osoba. Ovakve su manifestacije od velikog značaja kako bi se razmijenila iskustva, ali i naučilo nešto novo jer svima nam je u interesu da osiguramo najbolje uvjete i jednakost za sve stanovnike naše županije. Čestitam vam na tome što radite i želim da se  vaš trud i značaj još više prepozna i valorizira u javnosti“, kazao je zamjenik Ljubić.

Čestitkama se pridružila i pročelnica za društvene djelatnosti Grada Koprivnice Ana Mlinarić  koja je istaknula vrijednost koji čitateljski klub za slijepe ima u širem društvenom kontekstu te poželjela uspješan rad u narednom razdoblju. Ispred Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije obratili su se Ivica Ferenčić te Maja Koren Golub, dok je u ime domaćina dobrodošlicu poželjela ravnateljica koprivničke Knjižnice Dijana Sabolović Krajina.

Okrugli stolom moderirao je voditelj Kluba „Šišmiš“ Alen Kerovac koji je zahvalio koprivničkoj Knjižnici, Gradu i Županiji na pomoći u radu te podsjetio kako su prvi klub u Hrvatskoj koji okuplja slijepe i slabovidne čitatelje koji svoju ljubav prema knjizi i pisanoj riječi nisu zatomili unatoč tjelesnim ograničenjima.

Sudionici panela su razmijenili iskustva o suradnji lokalnih Knjižnica i Udruga slijepih na polju neformalnih edukacija i prenošenju vještina, a nakon u konstruktivne rasprave u neformalnom dijelu programa su posjetili i Galeriju Mijo Kovačić kako bi se upoznali s tradicijom i baštinom naivnog slikarstva.

Služba ureda župana