Okrugli stol na temu „Mogućnosti rješenja problema romske populacije iz Europskog socijalnog fonda 2014.-2020.“

Povodom 8. travnja, Svjetskog dana Roma, u knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održan je 7. okrugli stol na temu „Mogućnosti rješenja problema romske populacije iz Europskog socijalnog fonda 2014.-2020,“ kojem je u ime Koprivničko-križevačke županije nazočila viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Vesna Peršić Kovač. Okruglom stolu prisustvovali su Mirko Marković iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske, Franjo Horvat predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Koprivničko-križevačkoj županiji i predsjednik Udruge “Korak po korak”, Marija Babić voditeljica radionice, Dijana Sabolović-Krajina ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ te brojni predstavnici dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola kao i ustanova za obrazovanje odraslih.

Vesna Peršić Kovač pohvalila je sve koji sudjeluju u rješavanju problema romske populacije, ali i inicijativu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica koja je odavno pristupila rješavanju tog pitanja aktivnim uključivanjem članova romske nacionalne manjine u rad knjižnice i čitaonice.

Pitanje o kojem se raspravljalo na okruglom stolu odnosilo se na mogućnosti rješenja problema romske populacije apliciranjem za sredstva iz Europskog socijalnog fonda 2014.-2020. U prvom dijelu radionice raspravljalo se o obrazovanju i cjeloživotnom učenju romske populacije, odnosno identificiranju problema i mogućih rješenja, dok je u drugom dijelu radionice održana prezentacija identificiranih problema kao podloge za mogućnost kreiranja prijedloga projekata prema natječajima iz Europskog socijalnog fonda.

Svrha okruglog stola bila je okupiti stručnjake koji rade s romskom djecom te predstavnike romskih i drugih udruga kao i predstavnike lokalnih uprava i samouprava, kako bi razmijenili informacije, iskustva i pokušali zajedno naći rješenje problema.

Služba ureda župana