Održano je prvo kulinarsko natjecanje u pripremi žganaca i jela od žganaca „Žgancijada 2014“.

U organizaciji Udruženja obrtnika Koprivnica, Udruge kuhara Koprivničko-križevačke županije te Podravke, u prostorima Obrtničke škole Koprivnica, u subotu, 29. ožujka, održano je prvo kulinarsko natjecanje u pripremi žganaca i jela od žganaca „Žgancijada 2014“. U natjecateljskom dijelu sudjelovali su Gospodarska škola Varaždin, Srednja škola „Stjepan Sulimanac“ Pitomača, Srednja škola Prelog, Strukovna škola Đurđevac i Obrtnička škola Koprivnica, dok su od restorana sudjelovali Hotel „Picok“, Restoran „Klas“, Restoran „Podravska klet“, Pivnica „Kraluš“, Hotel „Zlatan“ i Dom za starije i nemoćne Koprivnica. U kategoriji natjecanja učenika zanimanja kuhar, prvo mjesto osvojio je Robin Škripač iz Obrtničke škole Koprivnica, drugo mjesto osvojio je Vanja Obran iz Gospodarske škole Varaždin, dok je treće mjesto pripalo Denisu Kraljiću iz Srednje škole Prelog. U konkurenciji profesionalnih kuhara prvo mjesto osvojila je Jelena Petrović iz Restorana „Klas“, drugo mjesto pripalo je Dejanu Seliščaku iz Hotela „Zlatan“, dok je treće mjesto zauzeo Dražen Hodić, kuhar iz Doma za starije i nemoćne Koprivnica.

Uz natjecateljski dio, Žgancijada 2014 imala je i humanitarni karakter, pa su tom prilikom građani mogli kupiti porcije jela od žganaca koja su pripremali Restoran „Klas“, Restoran „Arabela“, Hotel „Zlatan“, Restoran „Belo Virje“, Hotel „Picok“, Hotel „Podravina“, Pivnica „Kraluš, Restoran „Podravska klet“ i Restoran „Fantasy“. Humanitarna udruga „Šegrtsko srce“ koja djeluje pri Obrtničkoj školi Koprivnica kao pomoć za učenike slabijeg imovinskog statusa, prikupila je 4.039,90 kn prodajom jela od žganaca.

U zabavno-revijalnom dijelu Anđelko Levanić iz Hotela „Turist“ iz Varaždina uživo je pokazao pripremu nekoliko jela iz woka, dok su Zlatko Sedlanić, promotor i kulinarski specijalist Podravke, te Ksenija Sedlanić, stručna nastavnica kuharstva, izradili predivne dekoracije od voća i povrća. U artistici okušala su se i djeca, dok su im konkurenciju predstavljali dogradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i poznati koprivnički tjelograditelj Pero Tomas.

Obrtnička škola Koprivnica