Održano 6. županijsko natjecanje županijske Modelarske lige

Ove godine, kada i Zajednica tehničke kulture Koprivničko-križevačke županije slavi svojih 25 godina postojanja i uspješnog rada, u Križevcima je održano 6. županijsko natjecanje Modelarske lige kojemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Osim zamjenika Ljubića koji je otvorio natjecanje, natjecatelje i prisutne prigodnim su riječima pozdravili Ante Starčević, predsjednik Zajednice, Ivan Knok, predsjednik Zajednice tehničke kulture Križevci i Sandro Novosel – pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca. U ime Povjerenstva obratio se  predsjednik Mladen Tenodi te poželio sreću i uspjeh.

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva. Čine ju izrada projektnog zadatka kao natjecateljski dio i izložba tehničkog stvaralaštva mladih tehničara koji predstavlja promidžbeni dio modelarskih aktivnosti. Manifestacija je pokrenuta s ciljem poticanja učenika za izvanškolsko i izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva. Sudionici Lige su učenici 5. do 8. razreda osnovnoškolskog uzrasta: učenici osnovnih škola, članovi udruga tehničke kulture i učenici posebnih odjela osnovnih škola i njihovi mentori. Natjecanje se provodi u skladu s Pravilima provođenja Modelarske lige u Republici Hrvatskoj. Prvoplasirana ekipa županije sa svojim mentorom sudjeluje na završnom državnom natjecanju Modelarske lige Hrvatske koje organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici krajem svibnja svake godine. Na natjecanju je sudjelovalo 30 natjecatelja (15 ekipa). Za plasman na državno natjecanje sudjelovalo je 12 ekipa (24 natjecatelja) iz Koprivničko-križevačke županije, dok su se 3 ekipe podmlatka (domaće ekipe mladih natjecatelja – učenika 1. do 4. razreda) klubova članica Zajednice natjecala van plasmana za državno natjecanje. Natjecatelji su 3 puna sata izrađivali kuću – kutiju.

Prema službenim elementima vrednovanja za plasman na državno natjecanje 1. mjesto zauzela je ekipa u sastavu Dorotea Stovrag i Marija Skrba iz Modelarskog kluba sekcije Zajednice tehničke kulture Križevci (mentori Ante Starčević i Danijela Jobač). 2. mjesto osvojila je ekipa u sastavu Ivan Žufika i Tomislav Šikulec iz Osnovne škole Molve (mentor Darko Pintar), a 3. mjesto ekipa u sastavu Petar Domović i Roko Hosi iz Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac (mentor Milan Kos). Svi sudionici su dobili pohvalnice za sudjelovanje.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: krizevci.hr