Održano 48. Križevačko veliko Spravišče

Tradicionalna trodnevna turistička, kulturna i povijesna manifestacija 48. Križevačko veliko Spravišče otvorena je u petak 12. lipnja pomirbom križevačkih purgera i kalničkih šljivara, a završena u nedjelju predstavom „Ponovo svađa“, trećeg dijela Pomirbe.
Svečana povorka sudionika i gostiju predvođena limenom glazbom, mažoretkinjama i Križevačkom djevojačkom stražom dopratila je glumce do Strossmayerovog trga gdje je na glavnoj pozornici izvedena predstava pomirbe križevačkih purgera i kalničkih šljivara pod redateljskom palicom Adama Končića.
Igrokaz je baziran na običajima Križevačkih štatuta, jedinstvenih regula ponašanja za stolom i u dobrom društvu koja je u nepunih pola stoljeća dovela u grad brojne goste i stvorila mu mnogobrojne prijatelje u zemlji i inozemstvu.
Najstariju turističku priredbu u ovome dijelu Hrvatske otvorio je gradonačelnik Branko Hrg, a otvorenju su uz mnogobrojne gosti i uzvanike, saborske zastupnike, župane, gradonačelnike, načelnike i goste iz inozemstva prisustvovali i župan Darko Koren i zamjenik Ivan Pal.
Velikom Spravišču prethodilo je Malo veliko Spravišče na kojem je zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović, prepustio vođenje grada djeci nakon čega je zavladala zabava, smijeh i ples.
Uz bogat i sadržajan program ovog vikenda u Križevcima posjetitelji su uživali u tradicionalnom Poohfestu, nogometnom turniru za limače, županijskom natjecanju malih zborova i malih pjevačkih sastava. Postrojene su bile i povijesne postrojbe, predvođene Križevačkom djevojačkom stražom, upriličena je i županijska smotra tamburaških orkestara i malih tamburaških sastava te pregršt zanimljivih kulturnih i zabavnih sadržaja.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.