Održano 13. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

Na parceli Vrbine, u Kloštru Podravskom, vlasnika Golubić Dražena u srijedu, 29. srpnja župan Darko Koren otvorio je 13. županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Kao i svake godine suorganizaciju i financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija, a glavni organizator natjecanja bili su Udruga orača Koprivničko-križevačke županije i Savjetodavna služba.
Zadovoljstvo organizacijom natjecanja i kvalitetom oranja izrazili su i zamjenik župana, Darko Sobota i Tugomir Majdak, predsjednik Svjetske oračke organizacije te načelnik Općine Siniša Pavlović.
Natjecatelji – orači u našoj Županiji nadmeću se već sedmu godinu u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Ove godine u vještini oranja natjecalo se ukupno 14 ekipa, od toga 8 u kategoriji ravnjaka i 6 u kategoriji premetnjaka. Voditelj natjecanja, Siniša Hrgović koji je ujedno trener Hrvatske oračke reprezentacije, brinuo je o poštivanju pravila natjecateljskog oranja, a suci (Ana Marija Čajkulić, Željko Ferenc i Željko Šebalj) ocijenili su ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi. Učenici Srednje gospodarske škole iz Križevaca izmjerili su dubinu oranja.
Tri najuspješnija orača kategoriji plugova premetnjaka su:

1. Zoran Radiček iz Šoprona (Općina Kalnik),
2. Josip Martinović iz Štaglinca (Grad Koprivnica) i
3. Valent Sučić iz Marinovca (Grad Križevci),

U ovoj kategoriji sudjelovali su i Miroslav Martinović iz Štaglinca, Alen Golubić iz Kloštra Podravskog i Josip Lukačić iz Ivanca Križevačkog.
U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

1. Saša Višak iz Kamenice (općina Kalnik),
2. Marijan Stanešić iz Đurđevca (grad Đurđevac),
3. Barbara Fučec, iz Ivanovca (Međimurska županija), studentica na Visokom gospodarskom učilištu, Križevci (grad Križevci)

Osim prve trojice orača u kategoriji ravnjaka, natjecali su se i Tihomir Fucak iz Đurđevca, Petar Stanešić iz Đurđevca, Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice, Danijel Stanešić iz Đurđevca i Mario 11816031_10153449711403232_1023688199_nmStanešić iz Đurđevca.
Prvoplasirani orači, Saša Višak i Zoran Radiček predstavljat će našu Županiju na 13. državnom natjecanju u oranju koje će se održati u Virovitičko-podravskoj županiji, u Suhopolju, 5. rujna 2015. godine.
Ove je godine natjecateljsku ekipu prijavilo i Visoko gospodarsko učilište, a jedina natjecateljica koja je ravnopravno sudjelovala u konkurenciji muških orača je studentica Barbara Fučec. Natjecanje u oranju privlači sve veći broj publike, a vještinu oranja pratili su i konkurenti u natjecateljskom oranju iz susjednih županija, sponzori i navijači.
Koprivničko-križevačka županija tradicionalno nagrađuje tri najbolja natjecatelja u obje kategorije poklon paketima i poklon bonovima. Uime Županije, nagrade je uručio načelnik Općine Kloštar Podravski, Siniša Pavlović.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.