Održani 17. Dani voća Koprivničko-križevačke županije

Manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina te promicanju vrijednosti razvoja domaće proizvodnje, čiji je glavni pokrovitelj Koprivničko – križevačka županija, i ove godine ispunila je očekivanja izlagača, brojnih posjetitelja i stručnjaka iz tog područja.

Županijska manifestacija organizirana je sedamnaesti puta zaredom, a središnje događanje izložba promotivno prodajnog karaktera u kojoj je sudjelovalo 56 izlagača s područja Koprivničko – križevačke županije i Virovitičko – podravske županije održano je u subotu na trgu Sv. Jurja u Đurđevcu.

Manifestaciju je otvorio župan Darko Koren koji se pri tom osvrnuo na voćarsku proizvodnju na području Županije: „Županija ima ambicije u voćarskoj proizvodnji napraviti puno veći iskorak nego je to sadašnja razina. Činjenica je da na cjelokupnom prostoru Županije od 80.000 hektara poljoprivrednih površina tek negdje oko 1000 hektara trenutačno je pod proizvodnjom voća“. O programima kojima Županija nastoji pomoći voćarima župan je rekao: „Kroz razne programe uz navodnjavanje, osiguranje, razne vrste potpora za kupnju novih nasada, sadnica, mislim da se zapravo moramo uklopiti u IMG_6547mkriterije koji omogućuje Europska unija za poticanje u voćarstvu . U idućoj godini ćemo sigurno u jednoj određenoj mjeri promijeniti taj set potpora, ali ćemo nastojati zadržati tu jednu razinu kako bismo što više pomogli našim voćarima“.

“Ovakve sajamske priredbe su zapravo prilika da se poljoprivredna proizvodnja još više promovira i da se omogući našim voćarima da se predstave i da prodaju svoje proizvode“ – rekao je župan i naglasio da su Dani voća, uz Dane travnjaka i Dane povrća, jedna od tri glavne poljoprivredne manifestacije u Podravini i Prigorju.

U ime Organizacijskog odbora obratio se predsjednik Odbora, zamjenik župana Darko Sobota koji je zahvalio svima koji su doprinijeli da manifestacija poprima ovakve razmjere, suorganizatorima na pomoći u organizaciji, a posebno voćarima, proizvođačima i izlagačima zaželio nove poslovne prilike i puno uspjeha u prezentaciji svojih proizvoda.

U ime domaćina Grada Đurđevca obratio se gradonačelnik Željko Lacković.

Tradicionalno manifestacija okuplja brojne stručnjake, a ovog puta predstavnici Savjetodavne službe i Ministarstva poljoprivrede u petak održali su predavanja na aktualne teme: Masovno propadanje nasada koštičavog voća u Koprivničko-križevačkoj županiji, Prednosti i rizici proizvodnje „novih“ voćnih vrsta, Prijelaz iz integriranog na ekološki uzgoj voća te Predstavljanje aktualnih mjera iz Programa ruralnog razvoja RH. Stručni skup koji su moderirali predstavnici Savjetodavne službe, otvorio je zamjenik župana Darko Sobota izrazivši zadovoljstvo brojem okupljenih voćara i interesom koji svake godine pokazuju za održavanje ovog stručnog skupa.

IMG_6712mZa najbolje uređeni izlagački prostor prvo mjesto osvojio je Ivan Lasić iz Carevdara, drugo mjesto pripalo je Ljubici Gašparov iz Prugovca, a treće Ivanu i Anđeli Kranjec iz Kloštra Podravskog. Obrt Jara iz Novigrada Podravskog, vlasnika Davora Miklošića, dobitnik je priznanja za promociju Koprivničko-križevačke županije u okviru projekta Zlata vrijedan. Naime, obrt Jara od strane stručnog žirija projekta izabran je za jednog od 21 najboljih OPG-ova na području Republike Hrvatske.

Osim prodajno-izložbenog dijela programa, posjetitelji su mogli vidjeti i tradicionalni način pečenja rakije, a u organizaciji Strukovne škole Đurđevac i gradskog Društva Crvenog križa upriličena je humanitarna prodaja voćnih kupova, koktela i palačinki.

Na izlagačkom prostoru DV Maslačak iz Đurđevca održana je prezentacija izrade aranžmana i skulptura od voća, a križevačka Srednja gospodarska škola prezentirala je kako cijepiti voćke.

U sklopu manifestacije, Udruga žena s bolestima dojke „Narcise“ iz Đurđevca provela je akciju obilježavanja Dana ružičaste vrpce s ciljem edukacije i prevencije ranog otkrivanja raka dojke.

Brojni posjetitelji u kulturno-umjetničkom djelu programa uživali su u nastupima Đurđevčica, malog folklora Osnovne škole „Grgur Karlovčan“ iz Đurđevca, KUD-a „Petar Preradović“ iz Đurđevca, KUD-a „Širine“ iz Novog Virja, te tamburaša i folklorne skupine KUD-a „Zvirišće“ iz Šemovaca , ali i članova Udruge cimbalista Hrvatske.
IMG_6664mU sklopu Dana voća tiskan je i katalog u kojem se s vrstama voća koje proizvode, sortom, površinama zasađenih voćnjaka i brojem sadnica predstavilo 249 proizvođača voća s područja Koprivničko-križevačke županije.

Glavni organizator Dana voća je Koprivničko-križevačka županija uz suorganizaciju: Grada Đurđevca, PORE Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Savjetodavne službe Podružnice Koprivničko – križevačke županije, Turističke zajednice Grada Đurđevca te Udruge voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.