Održani 16. Dani voća Koprivničko-križevačke županije

Najvažnija manifestacija iz područja voćarstva i voćarske proizvodnje „Dani voća“ održana je prošlog petka i subote u Đurđevcu. Kao i svake godine, odaziv je bio izrazito velik – kako voćara, proizvođača voćnih prerađevina i brojnih stručnjaka iz tog područja, tako i posjetitelja.

Manifestacija je započela u petak, 3. listopada, a na početku stručnog skupa koji je okupio brojne stručnjake iz Ministarstva poljoprivrede, Porezne uprave Koprivnica, Carinskog ureda Koprivnica, Savjetodavne službe, LAG-a Podravina i Avoco-a j.d.o.o. Đurđevac pozdravio je zamjenik župana Darko Sobota. Prisutni su na skupu mogli saznati nešto više o sljedećim temama: Mjere ruralnog razvoja u voćarstvu, Fiskalizacija u voćarstvu, Uloga Carine u nadzoru trgovine voća i voćnih prerađevina, Utjecaj natprosječnih količina oborina na razvoj bolesti u voćnjaku, Hrvatski model izravnih plaćanja u programsko-financijskom razdoblju 2015.-2020. godinu i Klik na domaće.

U subotu su na Trgu Svetog Jurja u Đurđevcu svečano otvoreni 16. Dani voća Koprivničko-križevačke županije. Manifestaciju je otvorio zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća Darko Sobota koji je tom prilikom čestitao voćarima što i u vremenima kada je teško baviti se poljoprivredom stvaraju izrazito kvalitetne proizvode. Dodao je kako je njihova ljubav prema ovom poslu očigledna te da oni nisu samo voćari i proizvođači voćnih prerađevina već i ambasadori zdrave i tradicijske hrane. Osim zamjenika župana prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Grada Đurđevca Kristina Benko Markovica.

Program u subotu bio je izlagačko-prodajnog karaktera gdje su brojni voćari i proizvođači voćnih prerađevina s područja Koprivničko – križevačke, Međimurske i Virovitičko – podravske županije predstavili svoje proizvode. Za najbolje uređeni izlagački prostor nagradu je dobio Ivan Lasić iz Carevdara u jakoj konkurenciji od 76 izlagača, dok je drugo mjesto pripalo Ljubici Gašparov iz Prugovca, a treće Zdenki Horvatić iz Cvetkovca. Po prvi puta organizirano je ocjenjivanje voćnih sokova za koje je uzorke osiguralo pet proizvođača voćnih sokova – Obrt Jara, OPG Čižmešija, OPG Grčić, OPG Markov i OPG Pandur, a najboljim voćnim sokom na području Koprivničko-križevačke županije proglašen je sok od jabuke. Osim prodajno-izložbenog dijela programa, posjetitelji su mogli vidjeti tradicionalni način pečenja pekmeza i rakije.

Ovogodišnji Dani voća bili su humanitarnog karaktera. Kupnjom bonova kojima su sudjelovali u humanitarnoj akciji, posjetitelji su na štandu Strukovne škole Đurđevac mogli degustirati kajganu sa slaninom te palačinke s pekmezom. Sva prikupljena sredstva u humanitarnoj akciji namijenjena su izgradnji lifta za potrebe osoba sa invaliditetom u Poslovnom centru u Đurđevcu. U sklopu manifestacije, Udruga žena s bolestima dojke „Narcise“ iz Đurđevca u suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke provela je akciju obilježavanja Dana ružičaste vrpce s ciljem edukacije i prevencije ranog otkrivanja raka dojke. Nakon cjelodnevnog programa na đurđevačkom glavnom trgu održan je i humanitarni voćni party na kojem su se mogli kušati voćni sokovi domaćih proizvođača, voćni kolači i mošt.

Brojni posjetitelji u kulturno-umjetničkom djelu programa uživali su u nastupima Đurđevčica, polaznika Dječjeg vrtića „Maslačak“ iz Đurđevca, učenika prvog i trećeg razreda Osnovne škole „Grgur Karlovčan“ iz Đurđevca, KUD-a „Petar Preradović“ iz Đurđevca, KUD-a „Širine“ iz Novog Virja, KUD-a „Prugovac“ iz Prugovca, tamburaša KUD-a „Zvirišće“ iz Šemovaca te članova Udruge cimbalista Hrvatske.

U sklopu Dana voća tiskan je i katalog u kojem se s vrstama voća koje proizvode, sortom, površinama zasađenih voćnjaka i brojem sadnica predstavilo 249 proizvođača voća s područja Koprivničko-križevačke županije.

Organizatori ovogodišnjih Dana voća bili su Koprivničko-križevačka županija, Grad Đurđevac, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu – Područni odjel Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica grada Đurđevca te Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.

GALERIJA SLIKA