Održani 16. Dani travnjaka

Poljoprivredni sajam Dani travnjaka Koprivničko – križevačke županije, 16. po redu, održan je 12. i 13. svibnja na prostoru sajmišta u Koprivnici. Manifestacija je to koja se tradicionalno održava s ciljem promocije poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje mlijeka i proizvođača poljoprivrednih proizvoda, kao i uzgajivača stoke s područja sjeverozapadne Hrvatske. Važna svrha Dana travnjaka je i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Koprivničko-križevačkoj županiji, te su središnja županijska manifestacija posvećena poljoprivredi.

Dani travnjaka svake godine bilježe trend rasta, kako sajamskih sadržaja tako i broja izlagača i posjetitelja, a tako je bilo i ove godine. Posjetiteljima se predstavilo 169 izlagača, što je najviše dosad, a sajam je u dva dana posjetilo nekoliko tisuća građana.

Osim izložbeno-prodajnog dijela manifestacija je posjetiteljima ponudila i niz drugih sadržaja. Posebno je atraktivna bila prezentacija natjecanja u oranju, kao i konjički turnir „Croatia cup“, izložba malih životinja, natjecanje u ručnoj košnji, tradicijski prikaz košnje, bambino kup, prikaz čišćenja papaka, te prikaz cijepljenja voćaka.

Nezaobilazan je bio i nastup folklornih društava, a nisu izostali i okrugli stolovi s aktualnim temama u poljoprivredi. Na sajmu su uručene nagrade najboljim proizvođačima kravljeg mlijeka, kozjeg mlijeka i mesa. Dodijeljena su i priznanja za najbolje radove djece iz vrtića i škola, koji su se predstavili s likovnim radovima na temu prirode, odnosno izradom herbarija.

Županija partner 16. Dana travnjaka bila je Virovitičko-podravska županija koju je na sajmu predstavljao velik broj izlagača. Nakon svečanosti otvorenja potpisan je sporazum između Koprivničko-križevačke županije i Hrvatske poljoprivredne agencije o sufinanciranju ispitivanja kvalitete stočne hrane, a predstavljena je i novoosnovana Udruga ekoloških poljoprivrednih proizvođača i potrošača Ekoplod.