Održani 1. Dani Ivana viteza Trnskog

U organizaciji Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika i Općine Novigrad Podravski, a pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, u petak, 27. svibnja, održani su prvi Dani Ivana viteza Trnskog.

Ivan vitez Trnski bio je pred 111 godina prvi predsjednik Društva hrvatskih književnika, jedno vrijeme i predsjednik Matice Hrvatske, te vrlo značajan preporodni pjesnik i putopisac. Jedan dio svog života proveo je u Novigradu Podravskom, a imao je i vrlo uspješnu vojnu i političku karijeru. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru a nakon ukidanja Vojne krajine 1871. postao je prvi veliki župan Bjelovarsko-križevačke županije

Početak manifestacije održan je u prostorijama Županije, gdje je održan kolokvij o životu i radu Ivana viteza Trnskog. Prisutne su na početku ispred organizatora pozdravili načelnik Općine Novigrad Podravski Mladen Mađer i predsjednica Podravsko-prigorskog ogranka DHK Enerika Bijač, a u ime pokrovitelja zamjenik župana Ivan Pal. Manifestaciju je otvorio predsjednik DHK Borben Vladović.

O životu i djelovanju Ivana viteza Trnskog na kolokviju su govorili ugledni znanstvenici i sveučilišni profesori: prof. dr. sc. Vinko Brešić, akademik Ante Stamać, prof. dr. sc. Katica Čorkalo i mr. sc. Božidar Petrač. Na kraju je po prvi put dodijeljena i nagrada „Ivan Vitez Trnski“, koja je došla u ruke mladog pisca Marka Gregura, te koja će se i narednih godina dodjeljivati autorima mlađima od 35 godina.

Program je nastavljen pjesničkom večeri u samom Novigradu Podravskom uz program koji su uz članove Podravsko-prigorskog ogranka DHK pripremili i članovi Kulturno umjetničkog društva koje nosi ime Ivana viteza Trnskog.