Održane konferencije EU projekata Coop MDD i Amazon of Europe Bike Trail

U Velikoj Polani u Sloveniji su od 8. do 11. studenoga održane konferencije u sklopu projekata Coop MDD i Amazon of Europe Bike Trail, a riječ je o projektima koji su financirani sredstvima iz programa Interreg Danube i u kojima su partneri županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i Županija.

Na konferenciji je službeno obilježen početak projekta Amazon of Europe Bike Trail te su održane prezentacije projektnih aktivnosti. Sam projekt predstavila je voditeljica projekta ispred vodećeg partnera, slovenskog Instituta Iskriva, Urška Dolinar, a također su predstavljene mogućnosti za održiv turizam u rezervatima biosfere, kao i modeli suradnje: razvojno partnerstvo za Muru i uspostava upravljačkog odbora rezervata biosfere Mura – Drava- Dunav. Kao primjer dobre prakse predstavljen je Copek mlin u Maloj Polani kao lokacija koja se uređuje za uspostavu škole u prirodi. U sklopu programa COOP MDD održan je i sajam mogućnosti, na kojem su se predstavili proizvođači i organizacije s područja partnerskih organizacija u projektu.

Događaju su prisustvovali i predstavnici županijskog projektnog tima projekta Amazon of Europe Bike Trail Snježana Babok Grgić i Vladimir Šadek.

Projekt Amazon Of Europe Bike Trail ukupno je vrijedan 3.176.000,00 eura, traje 3 godine, te u njemu sudjeluje 15 partnera, među kojima i Županija na koju se odnosi 170.000 eura, od kojih 85% pokriva Europski fond za regionalni razvoj. Cilj projekta je održiv ekonomski razvoj regije baziran na valorizaciji prirodnih i kulturnih resursa kroz uspostavu zajedničkog rješenja za održiv biciklistički turizam na području rijeka Mura Drava i Dunav (Europska Amazona), uz vođenje računa o zaštiti okoliša.

Projekt COOP MDD ukupne je vrijednosti 2.154.000,00 eura, provodi se od siječnja 2017. do lipnja 2019., vodeći partner je WWF Austrija, a kao partner u projektu sudjeluje Javna ustanova na koju se odnosi 100.000 eura, od kojih 85% sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Svrha projekta je očuvanje prirodne baštine područja prekograničnog UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav čiji je sastavni dio i Regionalni park Mura-Drava. Među ciljevima projekta je i uspostava strateškog operativnog okvira za prekogranično upravljanje, zaštitu i očuvanje prirode riječnih koridora Mure, Drave i Dunava u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji.

Služba ureda župana