Održana završna konferencija programa Udruge osoba s invaliditetom Križevci

U Multimedijalnom kulturnom centru Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci u utorak 30. svibnja održana je završna konferencija trogodišnjeg programa “Mobilnim timom do pomoći i njege u kući osobama s težim stupnjem invaliditeta”, kojoj je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

Projekt je provela Udruga osoba s invaliditetom Križevci u partnerstvu s križevačkim Centrom za socijalnu skrb, uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Opći je cilj bio osnažiti članove obitelji osoba s težim stupnjem invaliditeta i osobe s kojima one dolaze u kontakt u svakodnevnoj komunikaciji, na način da ih se upozna sa stvarnim potrebama, ali i mogućnostima osoba s težim stupnjem invaliditeta.

Korisnici programa bile su osobe s težim stupnjem invaliditeta kojima je potrebna pomoć i njega u kući s područja grada Križevaca i okolnih općina (Gornja Rijeka, Sv. Petar Orehovec i Kalnik), a Udruga je tijekom tri godine programa imala na raspolaganju 450 tisuća kuna, za 41 uključenog korisnika.

Što se rezultata tiče, program je pokazao kako se uz kvalitetno partnerstvo mogu stvoriti i održati dobri uvjeti za širenje mreža socijalnih usluga u lokalnoj zajednici, smanjiti institucionalizacije osoba s težim stupnjem invaliditeta te osigurati takvim osobama život u vlastitom domu i obitelji. Također jedan od doprinosa programa je i smanjenje broja osoba s invaliditetom u institucionaliziranim oblicima skrbi.

Završnoj konferenciji još su prisustvovali pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Križevaca Mladen Tenodi, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac i stručna suradnica Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize Zrinka Bajnović.

Služba ureda župana