Održana XIX. Izložba vina Koprivničko-križevačke županije, Vinariji Grudić veliko zlato i titula Županovog vina

Koprivničko-križevačka županija, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, organizirala je ocjenjivanje uzoraka vina u sklopu XIX. Izložbe vina Koprivničko-križevačke županije, koja ima za cilj promociju vina, vinara i vinorodnih područja Županije.

Danas je u prostoru Podravkinog rekreacijskog centra u Koprivnici održana svečana podjela medalja za svih 32 uzoraka sakupljenih na ovogodišnjem ocjenjivanju vina, a vinarima su uručena dva velika zlata, 16 zlatnih medalja te 14 srebrnih medalja. Uz župana Darka Korena, kao domaćina, podjeli medalja prisustvovali su zamjenik župana Ratimir Ljubić, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, članica Uprave tvrtke Podravka Ljiljana Šapina, potpredsjednik Županijske skupštine Zdravko Matotan, članovi Skupštine i predstavnici županijskih ustanova, pročelnici županijskih upravnih tijela te vinari.

Župan Koren čestitao je vinarima te zahvalio Podravki koja je sudjelovala u organizaciji, dodavši: „Zahvaljujem proizvođačima koji ulažu svoje znanje, trud, ljubav i vrijeme u proizvodnju vina, a Županija vam je u tome podrška. Možemo biti ponosni što smo naše vinarstvo i vinogradarstvo podigli na razinu prepoznatljivosti diljem Hrvatske. Dio naših vinara plasira svoja vina na tržište, i to čini vrlo uspješno, a možemo reći kako smo zajedničkom suradnjom napravili veliki iskorak u posljednjih 15 godina. Zahvaljujem i članovima udruga te naše Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara koji su bili inicijatori razvoja ove grane poljoprivredne proizvodnje i gospodarstva. Još jednom čestitam dobitnicama medalja i titule Županovog vina, koji svojim vrhunskim vinima na najbolji način promoviraju prostor Županije.“

Članica Uprave Podravke i predstavnica sponzora Ljiljana Šapina naglasila je: „U ime Podravke i predsjednice Uprave Martine Dalić čestitam svim vinarima koji su svoju ljubav i privrženost ovom kraju utkali u svoja vina i predstavili ih na ovoj Izložbi. Ponosni smo što možemo podržati ovakva događanja jer se vrhunska vina izvrsno sljubljuju s kvalitetnom našom kvalitetnom hranom. Drago nam je što smo kao županija poznati po odličnoj vinskog ponudi, želim vam svima da i nadalje vrijedno radite te da vaša vina budu svake godine još bolja.

Vina je ocjenjivala komisija u sastavu predsjednice Ana-Marije Jagatić Korenika, Zrinke Vinković Jergović, Marije Koščević, Hrvoja Augusta, Marijana Kneževića i Marijana Čižmešije. Među pristiglim vinima dominirala su ona s područja Đurđevca, zatim slijede uzorci iz Kloštra Podravskog, okolice Koprivnice, Virja te vinogorja Kalnik. Podaci su to koji dokazuju da su ove godine, uz pojačani interes vinara, na natjecanju sudjelovala vina iz gotovo cijele županije.

Nakon uvodnih govora pristupilo se dodjeli medalja, a vrhunac je bila dodjela velikih zlata i priznanja Županovo vino. Prestižna titula „Županovo vino 2021.“ s osvojenih 90 bodova pripala je Marijanu Grudiću iz Vinarije Grudić iz Koprivnice za sortu graševine iz 2020. godine, koji je ujedno dobilo i veliko zlato.

Marijan Grudić obratio se u ime svih vinara te kazao: „Zahvaljujem Županiji i svima koji su sudjelovali u organizaciji na ovoj predivnoj izložbi, a kad pogledam u kojoj sam konkurenciji bio, ponosan sam što su naša vina toliko dobra. Imamo se s čime pohvaliti, uložili smo puno truda i muke u naš posao koji profesionalno radimo već 25 godina i ovo je za mene veliko priznanje. Svatko tko proizvodi vino zna koliko je svaka godina zahtjevna i različita od prethodne te koliko je teško napraviti vrhunsko vino, posebno kada se k tome još teži i ekološkoj proizvodnji. Hvala još jednom svima i čestitam nagrađenima.“

Ovogodišnje uzroke berbe iz 2020. godine predali su na ocjenjivanje: OPG Cvekan Ivan, OPG Cik Petar, OPG Gašparić Josip, OPG Jušta Martin, Vinarij Grudić, OPG Posavec Dragutin, Vinarija Matočec,  OPG Vlado Rep, Vinarija Korenko d.o.o.,  OPG Šimunić Marko, Vinarija Kostanjevec, OPG Koren i OPG Topolovčan Ksenija.

 

Služba ureda župana