Održana vježba zaštite i spašavanja Dravis 3

Na željezničkom mostu u Botovu i na ušću rijeke Mure u Dravu 4. srpnja održana je zajednička trening vježba zaštite i spašavanja u okviru projekta DRAVIS 3.

Vježbi su prisustvovali brojni uzvanici, a među njima svakako valja spomenuti saborskog zastupnika Stjepana Milinkovića, župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena, zamjenika župana i zapovjednika Stožera zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije Ivana Pala, zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Zdravka Dijakovića, ravnatelja Državne uprave zaštite i spašavanja Jadrana Perinića, načelnika Hrvatske vatrogasne zajednice Željka Popovića, načelnika sektora za civilnu zaštitu DUZS-a Roberta Mikaca, glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića te potpukovnika uprave za zaštitu i spašavanje županije Baranya Roberta Karša. U ime grada Koprivnice vježbi je nazočio zamjenik gradonačelnice grada Koprivnice i načelnik Stožera zaštite i spašavanja grada Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima.

Župan se u svom pozdravnom obraćanju osvrnuo na nedavne događaje u poplavljenim područjima, te naglasio: „Nažalost, nedavno smo svjedočili razmjerima i posljedicama poplava u Slavoniji, neka nam te posljedice budu poticaj da suradnjom svih sigurnosnih službi pokušamo prevenirati i spriječiti takve nepogode“, a posebno se zahvalio suradnicima i svima koji su doprinijeli organizaciji ovakve vježbe.

Stručni suradnik za promet i poslove zaštite i spašavanja Stjepan Behin kao koordinator vježbe upoznao je prisutne sa tijekom izvođenja vježbe.

U prvom dijelu vježbe na mostu preko rijeke Drave kod Botova, prikazana je simulacija istjecanja opasnih tvari odnosno amonijaka iz cisterne i sanacija, zapaljenje motora vučne kompozicije, gašenje požara na lokomotivi, spašavanje unesrećenih i njihova evakuacija te pružanje pomoći unesrećenima.

U drugom dijelu vježbe demonstrirano je sprečavanje širenja uljne mrlje i sanacija kontaminiranih površina, postavljanja zaštitne brane u slučaju brzog nadiranja vode i popuštanja brane izgrađene od vreća pijeska, te spašavanje osoba koje su ostale okružene vodom na otoku na ušću Mure u Dravu.

U vježbi je sudjelovalo oko dvjestotinjak sudionika, specijalistički timovi spasilačkih službi iz Republike Mađarske i Republike Hrvatske. Iz Hrvatske vježbu je izvodio Stožer zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije, intervetna jedinica policije Policijske uprave Koprivničko-križevačke, Udruga zaštite, pomoći i spašavanja na vodama Koprivničko-križevačke županije, profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe, specijalističke postrojbe Državne uprave zaštite i spašavanja, članovi Crvenog križa, Hitne medicinske pomoći, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskih voda, Hrvatskih željeznica i ronioci.

Korištenjem novih tehnologija tvrtka Švenda Tarmann Chemie d.o.o.iz Preloga značajno je doprinijela realizaciji vježbe.

Dobrom organizacijom i koordinacijom timova, te samom izvedbom vježbe pokazno je kako su sigurnosne službe spremne za upravljanje kriznim situacijama.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol