Održana vježba potrage za nestalom osobom na rijeci Dravi – županijske žurne službe pokazale svoju spremnost, organiziranost i koordinaciju

U organizaciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je na rijeci Dravi i jezeru Ješkovo na području općine Gola održana vježba pod nazivom „Potraga za nestalom osobom na rijeci Dravi 2021.“. Vježba je održana povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa koji se obilježava 13. listopada, a glavni cilj je bilo uvježbavanje operativnih snaga županijskog sustava civilne zaštite, u slučaju traganja i spašavanja na kopnu i vodenim površinama.

Uime Županije i županijskog Stožera civilne zaštite vježbi su prisustvovali župan Darko Koren, načelnik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Melita Ivančić sa suradnicima, uz domaćina, načelnika Općine Gola Stjepana Milinkovića.

Načelnik Ljubić kazao je kako su se odlučili za vježbu na rijeci Dravi jer su upravo ovdje poduzete brojne akcije spašavanja, obzirom na atraktivnost tog područja: „Cilj našeg djelovanja bila je pravovremena, brza i učinkovita komunikacija te zatim koordinirana akcija svih sudionika vježbe. Osim članova županijskog Stožera, sudjelovali su Županijski centar 112 Koprivnica, PU Koprivničko-križevačka, HGSS-Stanica Koprivnica, Zavod za hitnu medicinu KKŽ, Vatrogasna zajednica KKŽ, Društvo Crvenog križa KKŽ i Vatrogasna zajednica Općine Gola. Svima im zahvaljujem na odličnoj spremnosti koju su danas pokazali i koja je od presudne važnosti u spašavanju ljudskih života.“

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić pohvalio je sudionike na uspješno odrađenoj vježbi te istaknuo: „Oduševljen sam načinom na koji ste proveli vježbu te vas pohvaljujem što ste se odlučili na taj pothvat u ovim zahtjevnim okolnostima. Vi ste primjer kako treba međusobno surađivati, i to je jedan dobar put koji će, nadam se, i drugi slijediti. Osim Županije i županijskog Stožera koji su iznimno poduzetni, pohvaljujem i općine i gradove na ovom području na angažmanu. Zahvaljujem vam na lijepo prikazanoj i uspješnoj vježbi, vidim da ste savršeno opremljeni i to je primjer kako civilna zaštita treba izgledati.“

Župan je zahvalio svima uključenima u vježbu, a posebno domaćinu, načelniku Milinkoviću, kao i pročelniku Matošiću na pomoći u borbi s pandemijom koronavirusa.

Ovom vježbom prigodno obilježavamo sutrašnji Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, a sve što smo danas vidjeli ukazuje nam na spremnost koju naš sustav civilne zaštite ima i koju dugujemo njegovim sastavnicama – žurnim službama. Zahvaljujem vam na uspješnoj vježbi, ali i na svemu onome što činite za nas u kriznim situacijama, koja je obilježeno proteklo razdoblje. Lako je intervenirati u situacijama koje su planirane, no jedini način da se učinkovito djeluje u iznenadnim situacijama je adekvatna spremnost, što se postiže ovakvim vježbama, i opremljenost. Uz spremnost, pokazali smo i organiziranost i koordinaciju i neka ovaj današnji susret bude pečat svemu onome što krasi našu zajednicu. Uvjeren sam da ćemo i budućnosti odlično surađivati po pitanju sigurnosti naših građana te vam svima želim puno zdravlja i uspjeha u radu“, poručio je župan.

Uključenima je zahvalio i načelnik Milinković: „Hvala žurnim službama na uspješnoj suradnji te što su nam uvijek na raspolaganju za potrebnu pomoć i brzo rješavanje problema. Dužnost svih nas je da, u okvirima svojih mogućnosti, doprinesemo većoj sigurnosti građana.

Kao što je pojasnio pročelnik HGSS Stanice Koprivnica Dejan Bojovski, ujedno i koordinator akcije, prema scenariju, Županijski Centar 112 Koprivnica primio je dojavu osobe koja je primijetila prevrtanje kanua. Osoba koja se vozila kanuom naletjela je na panj u vodi i došlo je do prevrtanja te je isplivala na sprud rijeke, u stanju šoka i s ozljedom noge. Ozlijeđenoj osobi pružen je potreban transport do vozila hitne pomoći i dalje prema bolnici.

Važno je provoditi ovakve vježbe jer nas čine spremnima za situacije raznih ugroza, a to je ujedno prilika i da poboljšamo našu komunikaciju i koordinaciju i vidimo kako sve žurne službe zajedno funkcioniraju. Jako dobro surađujemo i nadopunjavamo se, što olakšava pomaganje unesrećenima“, dodao je pročelnik Bojovski.

Uz same sudionike, vježbi su prisustvovali i ravnatelji te predstavnici zdravstvenih i drugih institucija, kao i članovi stožera civilne zaštite kojima je ovo bilo vrijedno iskustvo.

Spomenimo i kako je po završetku vježbe napravljena analiza u kojoj se vodilo kriterijima uvježbanosti sudionika, tehničkoj pripremljenosti, međusobnoj koordinaciji i komunikaciji snaga zaštite i spašavanja.

 

Služba ureda župana