Održana VI. smotra učeničkih zadruga Koprivničko-križevačke županije

Upravni odjel za obrazovanje, znanost, kulturu, sport i nacionalne manjine Koprivničko- križevačke županije, županijska podružnica Hrvatske udruge učeničkih zadruga i Osnovna škola Andrije Palmovića Rasinja, bili su domaćin VI. županijske smotre učeničkih zadruga Koprivničko- križevačke županije, koja je u subotu, 29. travnja održana na središnjem koprivničkom trgu.

Smotru su posjetili i župan Darko Koren te zamjenik župana Darko Sobota koji su učenicima čestitali na kreativnosti i njegovanju zadrugarstva.

Svoje je proizvode i rukotvorine predstavilo deset zadruga: „Kotačica“ OŠ Kloštar Podravski, „Kupina“ OŠ A. Palmovića Rasinja, Mak“ OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, „Ključ“

OŠ Sveti Petar Orehovec, „ Nemčićevi suncokreti“ OŠ Antun Nemčić Gostovinski Koprivnica, „Križevčanci“ Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, „Iskra“ OŠ Ferdinandovac, „Đurđica“ OŠ Đuro Ester Koprivnica, „Tilia“ OŠ Prof. Blaž Mađer Novigrad Podravski i „Sveti Marko Križevčanin“ OŠ Vladimir Nazor Križevci.

Između ostalog, moglo se vidjeti kreme i sapune od ljekovitog bilja, keramiku u svim oblicima, pekmeze i namaze od kupine, sirup od maslačka i koprive, ogrlice i broševe s makovima, ukrasne kaktuse te tegle od užadi. Članice prosudbenog povjerenstva Snježana Hranić, Sabina Lončarić i Anita Pretković najviše su bodova dodijelile Učeničkoj zadruzi „Kotačica“, koja će Županiju predstavljati na 29. Državnoj smotri u Zadru.

Radom u učeničkim zadrugama razvijaju se radne navike i poduzetničke vještine, odgovornost, inovativnost i suradnja, pridonosi se prijenosu znanja iz nastave u praktične djelatnosti, potiče se samostalno-istraživačko učenje, a učenici razvijaju i ljubav prema prirodi i zaštiti okoliša, uz naglasak na specifičnosti pojedinog mjesta.

U sklopu smotre održan je i okrugli stol pod nazivom „Naše različitosti- naše bogatstvo“, a dodajmo i kako na području Županije ukupno djeluje 19 učeničkih zadruga.

Služba ureda župana