Održana večer sjećanja ”Tako vam je nekoć bilo”

U četvrtak, 18. studenog održana je u Domu mladih Koprivnica Večer sjećanja "Tako vam je nekoć bilo" prigodom koje je predstavljena knjiga Knjižnice i čitaonice grada Koprivnice 1650.-2010. : Spomenica Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica“. Program je održan povodom Dana grada Koprivnice i 65. obljetnice postojanja Gradske knjižnice i čitaonice u našem gradu. Među nazočnim posjetiteljima koji su ispunili dvoranu Doma mladih gotovo do posljednjeg mjesta bili su gosti iz Koprivnice i drugih gradova, gradonačelnik grada Koprivnice Zvonimir Mršić i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, predstavnici gradskih i županijskih tijela uprave i samouprave, korisnici i članovi knjižnice, suradnici i prijatelji knjižnice, bivši i sadašnji knjižničari, članovi njihovih obitelji i drugi gosti.

Na početku svečanosti Puhački orkestar grada Koprivnice svojom izvedbom Koračnice Hrvatske čitaonice u Koprivnici iz 1896.  oduševio je publiku koja je glazbenike nagradila velikim pljeskom. Autorstvo   koračnice pod naslovom  „Sretan uspieh – Koračnica Hrvatske čitaonicei“ pripisuje se Tomi Šestaku, znamenitom koprivničkom zborovođi, aktivnom i u radu koprivničkih čitaonica u drugoj polovici 19. stoljeća. Koračnicu, napisanu za gudače, aranžirao je za Puhački orkestar grada Koprivnice prof. Tihomir Klauček, ravnatelj koprivničke Glazbene škole koji je i dirigirao ovom izvedbom.

Knjigu Knjižnice i čitaonice grada Koprivnice 1650.-2010. : Spomenica Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica“ potom su predstavili: mr.sc. Dijana Sabolović-Krajina, glavna urednica i ravnateljica Knjižnice, prof. dr.sc. Dragutin Feletar, recenzent, autor i urednik brojnih knjiga, između ostaloga o Koprivnici i Podravini te Ilija Pejić, prof., knjižničarski savjetnik, istaknuti stručnjak u području knjižničarstva iz Knjižnice „Petar Preradović“ iz Bjelovara, pisac Pogovora knjige. Drugi recenzent, prof.dr.sc. Aleksandar Stipčević, autor brojnih knjiga iz povijesti knjižnica, knjiga i čitanja zbog bolesti nije mogao biti nazočan svečanosti.

Skupu su se obratili i gradonačelnik Koprivnice g. Zvonimir Mršić te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije g. Ivan Pal koji su također izrazili veliko zadovoljstvo objavljivanjem knjige o koprivničkim knjižnicama i čitaonicama te poželjeli gradskoj Knjižnici još puno uspjeha u daljem radu.

Program je nastavljem prikazivanjem dokumentarnog filma  „I Vi ste dio priče, duge 360 godina, o koprivničkim knjižnicama i čitaonicama" kojim je ukratko prikazana prošlost i sadašnjost čitanja i knjižničarstva u Koprivnici.

U nastavku, u dijelu programa nazvanom "Večer sjećanja" gosti su bili suradnici u netom predstavljenoj knjizi koji su u njoj sudjelovali pišući o svojim sjećanjima na koprivničku knjižnicu i trag koji je ostavila u njihovim životima. To su bili suradnici, prijatelji i nekadašnji zaposlenici knjižnice dr. sc. Mira Kolar Dimitrijević, povjesničarka i sveučilišna profesorica u mirovini, čest i dragi gosti našeg grada;  Pajo Kanižaj, književnik, također čest i dragi gost Koprivnice i Koprivničanaca; gđa Radmila Magić, djevojački Marković, prva stručna knjižničarka, prije 50 godina najmlađa voditeljica neke gradske knjižnice u tadašnjoj Jugoslaviji; Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra Koprivnica, koja je partner Knjižnici u provođenju programa socijalne inkluzije osoba s invalidetom; Dragica Zlatar, predsjednica Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije, udruge koja je partner Knjižnice u usluzi za slijepe i slabovidne, projektu po kojemu je Koprivnica postala poznata i na međunarodnoj razini te Marijan Špoljar, povjesničar umjetnosti i koprivnički galerist.

Ovom prigodom Knjižnica je odala i simboličnu posvetu književniku, svojem vjernom prijatelju i suradniku Zvonku Todorovskom, također jednom od autora eseja o knjižnici u rubrici "Sjećam se…" koji je iznenada preminuo 11.9.2010. u tijeku pripreme upravo predstavljene knjige za tisak.  Isto tako, iskazano je poštovanje i zahvalnost knjižničarima koji danas nisu više među nama:  Iliji Maraviću, knjižničaru 50-ih i polovice 60-ih godina prošlog stoljeća, Boženi Loborec, direktorici Knjižnice od 1981. do 1988. i književnice, Ivanu Peterlinu, knjižničaru 70-ih godina, kasnije novinaru i Slavku Fijačku, kratko vrijeme knjižničaru, a potom gimnazijskom profesoru i književniku.

Na kraju programa posvetu čitanju odao je Vjekoslav Prvčić, autor Eseja o čitanju „Tragač za stranicama knjige“ čitajući odlomak iz svog eseja.

Po završetku programa svi posjetitelji na dar su dobili po primjerak promovirane knjige, a za sve goste u predvorju bio je priređen i domjenak na kojem je ugodno druženje gostiju i knjižničara još dugo potrajalo.

Ljiljana Vugrinec
viša knjižničarka, prof. pedagogije