Održana trodnevna radionica o holokaustu

Dana 22., 23. i 24. listopada, u Gimnaziji „Fran Galović“ održana su predavanja i radionice u sklopu projekta Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi.

Prvog dana učenici su slušali predavanje Slavka Goldsteina, poznatog hrvatskog publicista, nakladnika i političara židovskog podrijetla koji je učenicima govorio o osobnim iskustvima i tragediji koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata i postojanja NDH zadesila njegovu obitelj. Nakon predavanja učenici su uz stručno vodstvo višeg kustosa koprivničkog muzeja Dražena Ernečića obišli zapušteno spomen-područje logor ”Danicu” i sinagogu.

Drugi dan učenici su slušali predavanje profesora Hrvoja Klasića koji je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nositelj kolegija Politika i propaganda u 20. stoljeću. Učenicu su mogli čuti o posljedicama zloporabe mladih u politici pred Drugi svjetski rat, za vrijeme Rata i danas, o poviku ”za dom spremni” za vrijeme Rata i danas, o navijačkom skandiranju ”U boj u boj za narod svoj” koje nema nikakve veze s najpopularnijim hrvatskim glazbeno-scenskim djelom operom „Nikola Šubić Zrinski“ ni s hrvatskom tradicijom uopće.

Tijekom sva tri dana učenici su aktivno sudjelovali u radionicama koje su poslužile kao priprema za istraživački rad o koprivničkim Židovima, kojim će se baviti tijekom mjeseca studenog. U istraživačkom radu usmjeravat će ih njihovi mentori, profesori Gordana Trnski, Zoran Pintarić i Katarina Horvat. Rezultate istraživačkog rada učenici će, na suvremen i umjetnički način uz pomoć dizajnera vizualnih komunikacija i mentora, u proljeće prezentirati na središnjem gradskom trgu.

Katarina Horvat, prof.