Održana tiskovna konferencija o sustavu financiranja i održavanja županijskih cesta

Na današnjoj tematskoj konferenciji za medije govorilo se o sustavu financiranja i održavanja županijskih cesta te najavama mjera Vlade RH koje znače sve manje prihode županijskim upravama što će rezultirati pitanjem sigurnosti vozača na cestama.
Županijske i lokalne ceste su kategorija prometnica kojih ukupno ima oko 70 posto sveukupne cestovne infrastrukture na prostoru Republike Hrvatske. Troškovi županijske uprave za ceste od 2002. godine porasli su za 40 posto. Sukladno tome prihodi upravama su trebali pratiti taj trend, ali je Ministarstvo umjesto da dodaju te prihode ukinulo ih za 40 posto. Od 2002. do 2012. godine proračun Županijske uprave za ceste KKŽ bio je oko 37 milijuna kuna, danas je taj proračun oko 25 milijuna kuna. Smatramo da će kroz nekoliko mjeseci taj sustav doživjeti potpuni kolaps i onda više nećemo moći reagirati ni na one najkritičnije momente“ naglasio je župan. Pozvao je i ne hitno “resetiranje” cijelog sustava financiranja ŽUC-eva u državi uz uvođenje novog sistema koji će jamčiti adekvatno financiranje održavanja prometnica, „jer sigurnost na prometnicama, ne smije biti političko pitanje“ dodao je župan Koren.

Ravnatelj ŽUC-a Koprivničko – križevačke županije Dragutin Guzalić izložio je kronologiju svih događanja odnosno mjera Vlade RH u razdoblju od 2012.do 2015. godine te nadodao kako se donesenim mjerama „štednje„ ponovo, nakon istih poteza 2013. godine, dodatno ugrožava sigurnost prometa na cestama kroz još niži nivo održavanja cesta, a građevinske tvrtke ostaju bez posla u niskogradnji .
U tri godine, samo ovim provedenim mjerama, nam je ukinuto 21 milijun kuna, a tu moramo dodati i interventna sredstva u kojima smo svake godine participirali sa oko 1 milijun kuna, a nova najava smanjenja prihoda od početka 2016. znači za nas dodatno smanjenje prihoda od 2,5 milijun kuna te ćemo projicirati prihode za 2016. na bazi oko 25 milijuna kuna“ rekao je ravnatelj Guzalić.

Naime, sredstva odobravana Pravilnikom o rasporedu sredstava za financiranje građenja i održavanja javnih cesta županijskim upravama za ceste su bila namijenjena za izjednačavanje standarda između Županijskih uprava za ceste u RH . Sada je još veća razlika između bogatih i siromašnih ŽUC-eva, a ovime su najviše oštećeni siromašniji zaključio je ravnatelj Guzalić.
Današnjoj tiskovnoj konferenciji prisustvovali su i zamjenik župana Darko Sobota i predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a Koprivničko – križevačke županije Mirko Perok.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.