Održana sjednica Skupštine Euroregionalne suradnje DUNAV- DRAVA-SAVA

U prostorijama Kantonalne privredne komore Tuzla 10. lipnja održana je sjednica Skupštine Euroregionalne suradnje DUNAV- DRAVA-SAVA.

Ova Euroregija formirana je 1998 godine u Pečuhu i sastoji se od trinaest samouprava sa područja tri države; Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Naša županija pristupila je toj Euroregiji na osnivačkoj skupštini i aktivna je članica do danas.

Euroregija i njene članice neposredno i u suradnji  aktivno rade na svim pitanjima eurointegracije,  koordiniraju aktivnosti na području prostornog planiranja, očuvanju prirode i zaštite okoliša, u području prometa, gospodarstva, turizma,znanosti i obrazovanja,kulture, športa te razvoja informacijskog sustava i informiranja općenito.

Prema Statutu  Euroregije svake dvije godine mijenja se predsjedavajući član .Posljednje dvije godine ulogu predsjedavajućeg vršila je Osječko-baranjska županija u ime nas partnera sa hrvatske strane.

U Tuzli je izvršena promjena tako da je predsjedavajuću ulogu preuzela samouprava iz Bosne i Hercegovine.

Razni Odbori Euroregije stalna su tijela i glavni način operativnog djelovanja članica.

Valja istaknuti da je gospodin Zdravko Mihevc ,direktor  turističkog Ureda županijske turističke Zajednice Koprivničko križevačke županije, ujedno i predsjednik Odbora za turizam Euroregije Dunav- Drava- Sava.

Za vrijeme mandata i aktivnosti članica Euroregije dogodili su se značajni događaji u kojima je Euroregija učestvovala u najmanju ruku kao lobista a  ti događaji bili su dio plana rada Euroregije.

Za primjer navodim;

 -u travnju 2010 završena je dionica autocesteM6, od Dunajvaroša do Pećuha , koja je dio europskog koridora 5C, značajnog za ukupno gospodarstvo Hrvatske kad bude završena spojiti će najkraćim putem srednju Europu i Jadransko more.Nadalje na tom istom koridoru  završena je dionica Osijek do Đakova.

– 2010 godina proglašen je Pećuh kao prijestolnica kulture Europe

– završen je prvi natječaj IPA programa,komponenta prekogranične suradnje.Prihvaćena su 42 projekta na području Euroregije i partneri u tim projektima su uglavnom članice Euroregije Dunav-Drava- Sava.

-u toku je provedba zajedničkog projekta "Krovni plan turizma" za našu Euroregiju te do ožujka 2011 očekujemo taj  glavni plan razvoja turizma te na projekte koji su mu u sadržaju moći će se prijaviti na natječaje IPA  do 2013 godine do kada program traje .

Prije same sjednice Skupštine Euroregije DUNAV-DRAVA-SAVA, održana je sjednica Izvršnog odbora kao operativnog tijela Euroregije na kojoj  su predložena izvješća o radu i financijskom poslovanju koja su kasnije i usvojena na samoj Skupštini.Osim spomenutih izviješća na Skupštini je izvršena zamjena Predsjedavajućih Euroregije za slijedeće dvije godine, predstavnik Bosne i Hercegovine.Izvršeni je također izbor stalnih tjela Skupštine te je uz Zdravka Mihevca koji je i dalje na čelu odbora za turizam ,izabran i Ivica Đopar za člana Nadzornog odbora Euroregije Dunav- Drava -Sava.

Donešen je i plan rada za mandatno razdoblje predsjedavanja bosanske strane koji se u potpunosti uklapa u temeljni cilj formiranja Euroregije Dunav-Drava- Sava a to je da se stvori područje koje će se ujednačeno razvijati te svojim stanovnicima osigurati blagostanje a kroz operativne programe prekogranične suradnje RH sa Mađarskom BiH te Srbijom ostvariti održivi razvoj u partnerskom ozračju.

Ivica Đopar