Održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Na 30. po redu sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, osim najavljenih točaka dnevnog reda, hrvatski župani su izrazili zadovoljstvo što je Ministarstvo zdravlja uvažilo primjedbe i prijedloge županija te povuklo prijedlog Nacionalnog plana razvoja bolnica iz saborske procedure.

Povlačenje Masterplana potvrda je primjedbi i prijedloga koje su županije upućivale ministarstvu i bivšem ministru, te će županije kao pravi osnivači bolnica biti uključene i u daljnje rasprave oko Masterplana, što do sada nije bio slučaj.

Nadalje, županije očekuju da će sljedeći potez ministra biti i reorganizacija sustava hitne pomoći te da će se uvažiti prijedlog županija da se kroz HZZO pokriju troškovi dežurstava kako bi hrvatski građani u svakom trenutku mogli dobiti maksimalnu razinu zdravstvene zaštite i skrbi.

Jedna od tema bila je i problematika provođenja legalizacije odnosno financiranje troškova ureda, o kojoj su nedavno župani razgovarali sa ministricom graditeljstva Mrak Taritaš.

Župan Darko Koren izrazio je nezadovoljstvo o dodijeljenim potporama Hrvatske turističke zajednice kontinentalnim manifestacijama za 2014. godinu. „Bojim se da su u našem društvu počele prevladavati druge vrijednosti, što je vidljivo kroz potpore drugačijim programima u kojima nema očuvanja nacionalnih običaja i tradicije folklora“ smatra župan.

Izvršni odbor je donio Odluku o održavanju redovite sjednice Skupštine Hrvatske zajednice županija koja će se održati 23. rujna 2014. godine.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.