Održana simbolična podjela medalja u sklopu XVIII. Izložbe vina Koprivničko-križevačke županije, Vinariji Matočec veliko zlato i titula Županovog vina

Koprivničko-križevačka županija ove je godine organizirala sukladno epidemiološkoj situaciji i epidemiološkim mjerama ocjenjivanje uzoraka vina u sklopu XVIII. Izložbe vina Koprivničko-križevačke županije koja ima za cilj promociju vina, vinara i vinorodnih područja Županije.

Danas je u prostorijama Županije u prisustvu dijela nagrađenih vinara održana i simbolična podjela medalja za svih 28 uzoraka sakupljenih na ovogodišnjem ocjenjivanju vina koje je održano neuobičajeno kasno, a podijeljeno je 10 zlatnih medalja i jedno veliko zlato, 15 srebrnih i 2 brončane medalje.

Tom prigodom župan Koren je naglasio kako je „ovogodišnja županijska izložba, unatoč epidemiološkim mjerama stekla punoljetnost, a ova poljoprivredna djelatnost doživjela veliki zamah  na području Županije.  U svom obraćanju župan se osvrnuo i na veliki razvoj vinarstva i vinogradarstva na području Županije te 2005. godinu kada je osnovana županijska Zajednica vinogradara, vinara i voćara, te je izrađen i Pravilnik o županijskoj izložbi vina koji je temelj za odabir i dodjelu počasne nagrade „Županovo vino“, te zahvalio svima koji su tome doprinijeli. „Danas proizvodnja vina na našem području predstavlja ozbiljnu djelatnost  i po kvantiteti i kvaliteti, a svima Vama koji ulažete ljubav, trud i svoj rada od srca čestitam na tome“ rekao je župan Koren.

Na temelju organo – leptičkog ocjenjivanja uzoraka vina od strane peteročlane komisije ove godine u sastavu Ana Jeromel, Darko Preiner, Hrvoje August, Ivan Prša, Marijan Čižmešija te predsjednica Ana-Marija Jagatić Korenika koja se danas obratila online te vinarima prezentirala postignute rezultate „koji su ove godine oduševili svojom kategorijom kakvoće te na ovom ocjenjivanju potvrdili svoj status vina koja su već plasirana na tržištu“ ocijenila je Jagatić Korenika.  „U novim normalnim uvjetima ova godina je svakako obilježena pandemijom COVID-19 i različitim epidemiološkim mjerama, ali je unatoč tome pristigao veći broj uzoraka vina i to sedam više. Najviše ih je s područja Đurđevca i to čak 19, iz Koprivnice 5 i najmanje iz vinogorja Kalnik 4 uzorka“ istaknula je predsjednica Jagatić Korenika. „Uzorci su potvrdili svoju prepoznatljivost i kakvoću područja ove Županije, a zajednička ocjena svih članova Komisije je da su ova vina prepuna arome i iznimnog okusa te niti jedno vino nije imalo manu“ riječi su predsjednice Jagatić Korenike.

Današnjoj podjeli medalja nazočio je i saborski zastupnik Darko Sobota, donedavno zamjenik župana u čijoj nadležnosti je bila i poljoprivreda. Zastupnik Sobota je zahvalio županu Korenu i svim dosadašnjim suradnicima na razumijevanju i podršci ovom dijelu poljoprivredne proizvodnje što je značajno doprinijelo razvoju vinarstva i podrumarstva. „Danas se možemo ponositi da 36 vinara s područja županije plasiraju svoja vina na tržište, a do prije nekoliko godina bilo je to samo 5 vinara. Podravsko – prigorska vina ne zaostaju u kakvoći niti za jednim dijelom Hrvatske, a zahvaljujući županijskim programima značajno se razvio ovaj sektor, što je pomoglo većini vinara da se odvaže prezentirati svoja vina i izvan naše države“ zaključio je Sobota.

Na samom kraju pristupilo se dodjeli na temelju postignutih bodova zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, a vrhunac je bila dodjela velikog zlata i priznanja Županovo vino.

U ime svih vinara obratio se dobitnik velikog zlata i priznanja „Županovo vino“ za najbolje ocijenjeno vino Marijan Matočec iz Vinarije Matočec iz Đurđevca. Sorta graševina iz berbe 2019. godine ponijela ja titulu Županovog vina za 2020. godinu. Marijan Matočec je zahvalio peteročlanoj Komisiji, Koprivničko – križevačkoj županiji i Turističkoj zajednici Koprivničko – križevačke županije koja je značajno doprinijela promociji vinarstva naše Županije. „Velika je perspektiva i mogućnosti naših vinara, pomogli ste nam u samim počecima kada je to bilo najpotrebnije, a danas su rezultati našeg rada prepoznati diljem naše Domovine, ali i izvan nje na prestižnim izložbama u Londonu, na tkz. Decanteru, u Dusseldorfu i nadalje“ ponosno je istaknuo Matočec i uputio čestitke svim vinarima na postignutim rezultatima.

Ovogodišnje uzroke berbe iz 2019. godine predali su na ocjenjivanje: Vina Jušta, Korenko d.o.o., Vinarija Kostanjevec, Vinarija Koren, OPG Šimunić Marko, OPG Ban Alen, OPG Vlado Rep, OPG Topolovčan Ksenija, Kalnička poljoprivredna zadruga, OPG Gašparić Josip, OPG Grudić Tanja i Vinarija Matočec.

Služba ureda župana