Održana redovna koordinacija Županijskog Stožera Civilne zaštite – do kraja godine na raspolaganju 15 punktova za cijepljenje

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj je raspravljano o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je kazao kako u posljednjih tjedan dana svjedočimo evidentnom  padu broja novooboljelih te napomenuo da je i dalje prisutan velik broj hospitaliziranih pacijenata u koprivničkoj bolnici.

„Ohrabruje trend pada broja zaraženih, no nažalost i dalje imamo velik broj osoba koje trebaju liječničku pomoć. Nadamo se da će se i u tom pogledu situacija popraviti, naši sugrađani i dalje trebaju biti odgovorni i poštivati sve mjere i preporuke kako bi zdravstvena situacija bila bolja. Unatoč tome što je u posljednje vrijeme pao interes, u iduća dva tjedna u gradovima i nekoliko općina sukladno rasporedu ćemo imati organizirane punktove pa pozivam građane da dođu i cijepe se“, istaknuo je načelnik Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla dodala je kako od trenutno 1051 aktivnih slučajeva koronavirusa na području županije, njih 87 posto nije bilo cijepljeno što dodatno govori kako se potrebno cijepiti i na taj način zaštiti od potencijalno težih oblika bolesti. „Trenutno smo na 62 posto procijepljenosti stanovništva starijeg od 18 godina, trudimo se i dajemo sve od sebe da to bude i više, no odluka je na našim sugrađanima. Što se pak treće doze tiče, do sada je u županiji booster cjepivo primilo 6.648 građana. Ponavljam, cjepivo je dostupno i najbolji je alat da nas zaštiti od težih oblika bolesti pa iznova apeliram na sve da iskoriste mogućnost jer do kraja godine u planu je još ukupno 15 punktova “, izvijestila je ravnateljica Vadla.

Punktovi će u iduća dva tjedna biti organizirani u: Koprivnici – 8., 15., i 22. prosinca od 14 do 18 sati u dvorani Srednje škole te 11. i 18. prosinca od 8 do 12 sati;  Virju – 9. prosinca od 10 do 13 sati u sportskoj dvorani osnovne škole;  Novigradu Podravskom –  16. prosinca u sportskoj dvorani osnovne škole od 17 do 19 sati;  Križevcima – 10. i 17. prosinca u dvorani OŠ Ljudevita Modeca od 14 do 18 sati;  Svetom Ivanu Žabnom – 13. prosinca od 10 do 13 sati; Kloštru Podravskom – 20. prosinca od 14 do 16 sati te Đurđevcu – 14. prosinca u dvorani Strukovne škole od 14 do 18 sati. Termini će biti objavljeni i na službenoj internet stranici Zavoda za javno zdravstvo KKŽ.

U OB Koprivnica trenutno je hospitalizirano 79 pacijenata, od kojih je 11 na respiratoru, izvijestio je ravnatelj Mato Devčić.  „Pritisak polako popušta, no i dalje smo u situaciji koja iziskuje jako velik oprez i odgovornost te poštivanje svih epidemioloških preporuka. Bolnički sustav funkcionira sukladno protokolima, a povratak u puni opseg funkcionalnosti u pogledu operacijskih programa očekujemo nakon što broj hospitaliziranih još malo padne.  Do tada se provode hitni i onkološki zahvati, dakle ono što je nužno i ne može čekati“, dodao je ravnatelj Devčić.

Županijski Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja obavljaju svoju djelatnost u skladu s protokolima i bez poteškoća, izvijestile su v.d. ravnateljice Valerija Bartolić i ravnateljica Mirjana Hanžeković. U pogledu provođenja nadzora mjera, načelnik PU koprivničko-križevačke Miroslav Puž je kazao kako policijski službenici  redovno vrše provjere osoba kojima su izrečene mjere kućnog liječenja ili samoizolacije, trenutno ih je 534, te nadziru rad ugostiteljskih objekata. U nadzoru su  i inspektori civilne zaštite, izvijestio je Miroslav Blažotić  ispred  Službe civilne zaštite Koprivnica.

Članovi Stožera na kraju koordinacije su još jednom uputili apel sugrađanima da odgovornim ponašanjem i pridržavanjem svih epidemioloških mjera prevencije, doprinesu zaštiti zdravlja cjelokupne zajednice i  pomognu u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije