Održana rasprava o sanaciji županijskih bolnica

U Hrvatskoj zajednici županija u Zagrebu je u utorak 22. siječnja održana rasprava o sanaciji županijskih bolnica. Na raspravi su uz pročelnike županijskih upravnih odjela za zdravstvo sudjelovali i ravnatelji bolnica, te brojni dužnosnici. Ispred Koprivničko-križevačke županije sastanku su prisustvovali zamjenik župana Ivan Pal i pročelnica Branka Cuki.

Nakon rasprave okupljeni su se složili kako nije točno precizirano što nosi predaja prava u upravljanje državi i znači li ona prenamjenu bolnica. Nejasno je definiran i sam dug, na koje vremensko razdoblje se odnosi te u kojem razdoblju se moraju podmiriti nepodmirene obveze ustanova.

„Jednokratna sanacija neće riješiti problem, potrebno je mijenjati model financiranja županijskih bolnica. Drugim riječima, Zakon je definiran i mora se provoditi, ali za donošenje odluke o tome kako provesti program sanacije naprosto nemamo dovoljno vremena. U ovom trenutku nemamo sve elemente za donošenje tako važne odluke, stoga svi zajednički zahtijevamo od Ministarstva zdravlja odgodu Odluke o sanaciji“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić.