Održana prva radionica za javni sektor u okviru projekta „EN-EFF – New concept training for energy efficiency“

Prošlog je vikenda u organizaciji PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja održana  prva od ukupno dvije radionice na temu nZEB principa i energetske učinkovitosti u zgradarstvu namijenjena javnom sektoru, kojoj je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Radionica je održana u okviru projekta „EN-EFF – New concept training for energy efficiency“ koji je odobren u okviru Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Cilj projekta je pridonijeti obrazovanju, osposobljavanju i strukovnom obrazovanju kroz razvoj zajedničkih programa implementacije principa gotovo nulte energije u visokogradnji (nZEB), stoga je jedna od aktivnosti informiranje javnog i privatnog sektora te šire javnosti o novim zakonskim regulativama vezanih uz nZEB princip.

U uvodnom dijelu radionice prisutne je pozdravio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je kazao kako je zadovoljan odazivom i interesom za ovu temu budući da je važno biti u korak s trendovima u području energetske učinkovitosti. Prisutnima se obratila i ravnateljica PORA-e Melita Birčić naglasivši kako će zakonska regulativa vezana uz nZEB princip biti obvezna za sve vlasnike zgrada u javnom sektoru od 2019. godine te je stoga vrlo korisno da predstavnici javnog sektora budu što bolje informirani o novoj zakonskoj regulativi.

U drugom dijelu radionice predavanje je održao energetski stručnjak Damir Mandić koji je sudionicima radionice, odnosno predstavnicima jedinica lokalne samouprave i institucija s područja Koprivničko-križevačke županije, govorio o ciljevima Direktive 2010/31/EU o energetskom svojstvu zgrade, zakonodavnom okviru u Republici Hrvatskoj za nZEB, Zakonu o gradnji kao krovnom zakonu za područje nZEB politika te nZEB projektiranju. U nastavku je predstavio i nekoliko primjera dobre prakse, a na kraju radionice sudionici su imali priliku postavljati pitanja.

Služba ureda župana