Održana prva radionica u okviru projekta Green Partnerships

Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije organizirao je u ponedjeljak, 10. studenoga prvu radionicu u okviru projekta Green Partnerships na kojoj je u ime Koprivničko-križevačke županije sudjelovao zamjenik župana Darko Sobota. Radionica je održana u dvorani Hrvatske gospodarske komore u Koprivnici, a glavne teme radionice bile su mogućnosti korištenja i financiranje obnovljivih izvora energije.

Na početku radionice prisutne je s projektom upoznao pomoćnik ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, ujedno i koordinator projekta Mladen Matica. Zavod u projektu Green Partnerships (Zelena partnerstva za zelenije gradove i regije) sudjeluje kao partnerska institucija uz još dvanaest partnera iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Cipra, Francuske, Grčke, Hrvatske, Portugala, Slovenije i Španjolske. U okviru provođenja projekta Zavod će izraditi Strategiju iskorištavanja obnovljivih izvora energije te izraditi tri akcijska plana vezana uz iskorištavanje biomase, povećanje energetske efikasnosti u školama i korištenje solarnih panela na javnim objektima.

U sklopu radionice stručnjaci iz područja obnovljivih izvora energije raspravljali su o strategiji korištenja obnovljivih izvora energije na području Koprivničko-križevačke županije s aspekta prostornog planiranja, o rezultatima projekta GEO SEE, modelu Guessing kao primjeru dobre prakse u korištenju biomase, o neposrednom iskustvu na putu do sunčane elektrane, distribuiranim izvorima priključenim na mrežu te mogućnostima financiranja projekata vezanih uz obnovljive izvore energije. Osnovni zaključci radionice su potreba za diversifikacijom obnovljivih izvora energije, težnja za korištenjem izvora obnovljivih izvora energije na mjestu potrošnje energije i potreba za boljom zakonskom regulativom u svezi toplinske energije. S obzirom na sredstva koja se iz EU fondova mogu koristiti za obnovljive izvore energije potrebno je poticati ovakvu vrstu projekata na područjima gdje za to postoje mogućnosti.

 Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.