Održana prva ovogodišnja konferencija za medije – S projektima vrijednim 5,2 milijardi kuna, Županija je prostor s najviše investicija u infrastrukturu na razini cijele države

U sportskoj dvorani Srednje škole Koprivnica danas je održana prva ovogodišnja konferencija za medije na kojoj se župan Darko Koren osvrnuo na glavne aktivnosti u prošloj godini te na planove za 2021. godinu. Predstavnicima medija zahvalio je na korektnoj suradnji i praćenju rada Županijske uprave, a uz župana, konferenciji su prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Melita Birčić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu KKŽ Mirjana Hanžeković te pročelnici županijskih upravnih tijela.

Župan je uvodno kazao kako se mnoge prošlogodišnje aktivnosti i projekti u kontinuitetu nastavljaju u 2021. godini te ih treba sagledavati kao vremensku i programsku integralnu cjelinu. Podsjetivši kako je obrazovanje temelj aktivnosti svih županijskih uprava, župan je dodao kako je prošle godine započet jedan od najznačajnijih investicijskih ciklusa u području obrazovanja – 65 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje pet školskih sportskih dvorana u suradnji s pet općina. Što se tiče realizacije spomenutih projekata, u tijeku su građevinski radovi na dvoranama u općinama Sveti Ivan Žabno, Kalinovac i Sveti Petar Orehovec, u općini Kloštar Podravski u tijeku je natječaj za izvođača radova, dok je u općini Rasinja u završnoj fazi ishođenje građevinske dozvole.

U planu je i opremanje dvorana za što ćemo izdvojiti oko 4,6 milijuna kuna u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a potrebno je spomenuti i projekt projekt županijskog Centra kompetentnosti koji ima dvije faze od kojih je svaka vrijedna oko 30 milijuna kuna. U tekućoj godini očekujemo realizaciju i tog projekta čiji se najveći dio odnosi na dogradnju i opremanje prostora Obrtničke škole Koprivnica i Strukovne škole Đurđevac. Dugo smo godina govorili o izgradnji nove Obrtničke škole, što je projekt vrijedan 85 milijuna kuna koji je nemoguće pokrenuti bez vanjskih izvora financiranja, i mi od toga nismo odustali, no Centar kompetentnosti je kvalitetna zamjena koja će zadovoljiti potrebe sustava srednjoškolskog obrazovanja“, pojasnio je župan te dodao kako Županija za sustav visokog obrazovanja osigurava 2 milijuna kuna godišnje, s posebnim naglaskom na dodjelu stipendija: „Stipendije dodjeljujemo već petu godinu zaredom, krenuli smo s 20, a ove smo godine došli na 74, a i dalje provodimo kreditiranje naših studenata. Među stipendistima imamo četvrtinu studenata medicine, obzirom da je najvažniji kriterij deficitarnost zanimanja, čime smo izuzetno zadovoljni.

Redovito se ulagalo u održavanje školskih objekata, primjerice u koprivničku Srednju školu prošle je godine uloženo 1,3 milijuna kuna, dok je 3 milijuna kuna izdvojeno za prijevoz srednjoškolaca, što je nešto manji iznos nego prijašnjih godina zbog neodržavanja nastave u skladu s epidemiološkim preporukama. Nastavilo se i s provedbom projekata pomoćnika u nastavi, školske prehrane i sličnog, a Županija je kao osnivač poduzela sve potrebne aktivnosti vezane uz funkcioniranje sustava obrazovanja u izvanrednim okolnostima, kao i zaštite zdravlja svih dionika tog sustava.

Župan je posebno istaknuo veliki uspjeh i predani angažman županijske administracije u privođenju kraju sudskog procesa s Republikom Hrvatskom vezanog uz naplatu potraživanja po osnovi javno-privatnog partnerstvo za koprivničku gimnaziju.

Odluku o nagodbi s državom donijeli smo na Županijskoj skupštini i time prihodovali 9,2 milijuna kuna od države. Sredstva ćemo kvalitetno iskoristiti, dio za sufinanciranje EU projekata, između ostalog i Centra kompetentnosti koji predviđa participaciju vlastitih sredstava, a dio za uvođenje TIMA 2 Hitne medicinske službe u sklopu đurđevačke Ispostave Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. Također, još jedna dobit tog procesa je da smo maknuli prepreku za dobivanje zgrade „Željezničkog konačišta“ od strane države za izgradnju Učeničkog doma Koprivnica jer je preduvjet bio da se nema nikakvih sudskih sporova s državom. Znači, govorimo o nekretnini vrijednosti 5 milijuna kuna o kojoj nismo mogli ni razgovarati kada smo bili u sudskom sporu s državom, a projekt ćemo pokrenuti u suradnji s Gradom Koprivnicom kako bi učenicima omogućili prostor koji im je prijeko potreban“, kazao je župan.

Kada je riječ o planovima za područje obrazovanja za 2021. godinu, uz završetak školskih sportskih dvorana i početak građevinskih radova na Centru kompetentnosti, u pripremi je izrada projektne dokumentacije za investicijski ciklus od 115 milijuna kuna koji uključuje 11 projekata. Sama projektna dokumentacija za devet projekata vrijedna je 1,5 milijuna kuna, a riječ je o dogradnji i rekonstrukciji križevačke Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, đurđevačke Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva, spomenutog Učeničkog doma Koprivnica, Osnovne škole Andrije Palmovića Rasinja, Osnovne škole Fran Koncelak Drnje, Područne škole Fodrovec, Osnovne škole Ferdinandovac, Područne škole Podravske Sesvete, Osnovne „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno i Područne škole Josipa Generalića Hlebine, kao i izgradnja nove zgrade Osnovne škole Koprivnički Ivanec i školske sportske dvorane. Važno je spomenuti kako će se dogradnjom i rekonstrukcijom osnovnih i srednjih škola steći uvjeti za jednosmjensku nastavu, koja se zasad provodi u 12 od 18 osnovnih škola.

Župan je dodao kako se nastavilo i s izdvajanjima vrijednima 2 milijuna kuna za kulturni i civilni sektor, pri čemu izdvojio sufinanciranje djelatnosti Galerije navine umjetnosti u Hlebinama i bibliobusne službe od gotovo pola milijuna kuna, a prijavljeni su i projekti nabave novih bibliobusa.

Što se sektora gospodarstva tiče, župan je kazao kako su kroz razne programe i potpore u protekloj godini realizirana sredstva u iznosu od deset milijuna kuna. Za potpore gospodarstvu i poljoprivredu u privatnom sektoru kroz bespovratna sredstva iz županijskog proračuna utrošeno je četiri milijuna, a u javnom sektoru kapitalne pomoći je koristilo 23 jedinica lokalne samouprave  na što je utrošeno 5,9 milijuna kuna pri čemu se 3,3 milijuna kuna odnosi na poticanje ravnomjernog razvoja županije. U 2021. se planiraju investicije u iznosu od desetak milijuna kuna u projektima  energetske učinkovitost javnih zgrada, pripreme građevinskog zemljišta za RCGO Piškornica, za projekt dvoraca Inkey te cikloturizam u Podravini i Prigorju, a osigurano je i 600 tisuća kuna za sufinanciranje kamata za kredite obrtnih sredstva za mikro i male poduzetnike“, kazao je župan.

U sektoru zdravstva u prošloj godini su uložena velika sredstva, a župan je podsjetio na projekt Dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, uređenje Odjela pedijatrije, energetsku obnovu Paviljona i praonice OB Koprivnica, nabavku MSCT uređaj, osiguranje brojnih donacija za borbu protiv bolesti COVID-19 te na projekt subvencije stambenih kredita za liječnike koji se nastavlja i ove godine. Županijske zdravstvene ustanove također su imala značajna ulaganja, poput Zavoda za hitnu medicinu u kojem je obnovljena upravna zgrada te je nabavljeno pet novih vozila, dok je u Zavodu za javno zdravstvo uspostavljena  PCR dijagnostika za efikasniju borbu protiv koronavirusa. Nastavlja se i sa financiranjem specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u šest specijalističkih  ambulanti u Križevcima i Đurđevcu, a otvorena je i nova  ambulanta opće i dentalne medicine u Gornjoj Rijeci vrijedna 3.5 milijuna kuna.

Velika pozornost je usmjerena i prema sektoru socijalnih djelatnosti kroz značajan projekt  Pomoći u kući te sufinanciranjem smještaj u domove za starije s milijun kuna, a osigurano je  i 9,2 milijuna kuna za projekt sigurne kuće  za žrtve nasilja. Vrlo aktivna je bila i županijska razvojna agencija PORA koja je provodila i pružala stručnu pomoć u pripremi i provedbi ukupno 93 projekta vrijednosti 243 milijuna kuna te za Razvojni sporazum za Sjeverni dio Hrvatske prikupila ukupno 233 projekta s područja županije u iznosu od 6,8 milijardi kuna.

Kao što je naglasila i ministrica Tramišak na zadnjem sastanku sa županima sjeverozapadne Hrvatske, Koprivničko-križevačka županija u odnosu na susjede  u financijskom razdoblju 2014.-2020. iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova je postigla najveću ugovorenost sredstava u iznosu od 2,85 milijardi kuna, a kroz Mehanizam za oporavak i otpornost u Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU dostavljeno je 25 projekata ukupne vrijednosti 2,6 milijarde kuna“, istaknuo je župan te podsjetio i na velike nacionalne investicijske projekte na području naše županije koji  su pokrenuti ili čekaju na realizaciju.

Trenutno smo prostor s najviše investicija u infrastrukturnim projektima  na području cijele države, a riječ je o 5,2 milijardi kuna. Vrijednost radova na željezničkoj pruzi od Križevaca do Botova vrijedna je kao i projekt Pelješkog mosta od 3,2 milijarde kuna, tu je i izgradnja brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog od 280 milijuna za što je odabran izvođač radova i radi se na završnim pripremama, odnosno čeka se državna administracija da obavi nužne radnje kako bi planirana izgradnja u ožujku mogla i početi. Tu je i projekt RCGO Piškornica vrijedan 450 milijuna kuna te aglomeracije koje provode komunalna poduzeća gradova vrijedna 1,1 milijardu kuna. Dakle, uistinu respektabilni iznosi koji će uvelike unaprijediti kvalitetu života na području naše županije“, zaključio je župan.

 

Služba ureda župana