Održana prva hrvatska fundraising edukacija i nadmetanje udruga za sredstva donatora u sklopu projekta Žuta točka – župan Koren uime organizatora uručio priznanja udrugama

S ciljem povećanja razine donacijske kulture i neovisnosti civilnog društva, u organizaciji Hrvatske zajednice županija te uz podršku Zaklade Konrad Adenauer, održana je prva hrvatska fundraising edukacija i nadmetanje udruga za sredstva donatora, prvi hrvatski fundraising pitch, u sklopu projekta „Žuta točka – izgradnja fundraising kulture u Hrvatskoj“. Uime organizatora, priznanja je uručio župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija koji je čestitao svima uključenima u ovu hvalevrijednu priču koja će biti pokretač brojnih pozitivnih promjena.

 „Žuta točka projekt je jednostavna naziva, ali, nadamo se, puno kompleksnijeg utjecaja na lokalne zajednice. Želja nam je stvoriti platformu za kvalitetnu raspravu o tome koliko fundraising može značiti za razvoj i promjene tamo gdje je najvažnije – u lokalnoj zajednici“, kazao je župan Koren.

Projekt je pokrenula certificirana fundraising savjetnica s dugogodišnjim iskustvom rada u neprofitnom sektoru, Mladenka Majerić. Od ukupno 17 udruga koje su kroz pet tjedana usvajale znanja iz područja fundraisinga i menadžmenta neprofitnih organizacija, svojim projektima i prezentacijama najviše glasova žirija osvojile su udruga Lisina Avantura koja će prikupljati sredstva za nužno potrebno terensko vozilo te udruga DEBRA za radnu terapiju za djecu oboljelu od bulozne epidermolize.

Bulozna epidermoliza je jako rijetka bolest koju ima svega 60 ljudi u Hrvatskoj, hvala vam što se pokazali da mislite na one na koje se često zaboravi“, istaknula je Tara Pušić iz udruge DEBRA. „Nama je važno da se vidi naša namjera, a to je briga o okolišu i prirodi te naše volonterstvo pokazati u spektru dobrotvornog rada kao odgovorni članovi zajednice“, nastavio je Predrag Toplak iz udruge Lisina avantura.

Iz Koprivničko-križevačke županije sudjelovala je Udruga mladih koprivničkih matematičara, a priznanje je preuzela predsjednica Mara Grašić.

U donacijskoj kulturi, ključ je u izgradnji odnosa s donatorima, učinkovitoj komunikaciji, investiciji u fundraising aktivnosti i dugotrajnoj dobrovoljnoj razmjeni vrijednosti. U konačnici, građani i tvrtke prema svojim mogućnostima kontinuirano podupiru one organizacije koje prepoznaju kao važne subjekte u rješavanju potreba u zajednici. Prvi fundraising pitch financijski su podržali A1 Hrvatska, koja kroz svoju platformu Čini pravu stvar omogućuje neprofitnim organizacijama prikupljanje sredstava za rad i provedbu aktivnosti u zajednici i Wiener osiguranje, koje godinama provodi projekte društveno odgovornog poslovanja.

 

Izvor: Hrvatska zajednica županija