Održana prezentacija Vodiča za starije osobe u sklopu projekta „Socijalna integracija starijih osoba“

U organizaciji Kluba za starije osobe „Mariška“ i Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica danas je održana promocija Vodiča za starije osobe izdanog u sklopu projekta „Socijalna integracija starijih osoba“ kojoj su prisustvovali zamjenik župana Ivan Pal i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

Tom prigodom zamjenik župana Ivan Pal zahvalio je Klubu za starije osobe „Mariška“ na dosadašnjem radu istaknuvši da je to: „Udruga koja može biti primjer svima ostalima“, ali i poručio: „imati ćete uvijek u nama ozbiljnu podršku i ozbiljnog partnera“ .

Projekt „Socijalna integracija starijih osoba“ koji se provodi u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a glavni cilj je smanjenje i prevencija socijalne isključenosti starijih osoba te osvješćivanje javnost o problemima starije populacije.

Projekt se provodi od 1. studenog 2016. godine, a za njegovu realizaciju odobrena su sredstva u iznosu od 114.000,00 kuna koja će se usmjeriti na aktivnosti predviđene projektom, prije svega na savjetovanje starijih osoba u svrhu pružanja informacija kako ostvariti svoja prava, te pružanje psiho-socijalne podrške.

Održati će se i predavanja kojima je cilj informiranje o sprječavanju zlouporabe ugovora o životnom uzdržavanju u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Koprivnica, osigurati će se prijevoz osoba starije životne dobi, posebice osoba slabijeg financijskog položaja i socijalno izolirani s područja grada Koprivnice i pripadajućih općina.

U trećem izdanju Vodiča za starije osobe sadržane su informacije o domovima za starije i nemoćne, ustanovama socijalne skrbi, udrugama umirovljenika koje djeluju na području županije te o ostalim udrugama s područja socijalne djelatnosti, zaštite zdravlja i ljudskih prava. Također su navedene opće informacije o pravima starijih osoba u sustavu socijalne skrbi i prava iz obveznog zdravstvenog sustava, podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a može se pronaći i telefonski imenik s najvažnijim kontaktima.

Služba ureda župana