Održana početna konferencija projekta Zaželi faza II – „Brižne žene Podravske 2“

U Društvenom domu u Kalinovcu održana je početna konferencija projekta Zaželi – program zapošljavanja žena, faza II pod nazivom „Brižne žene Podravske 2“ kojoj je uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek.

Okupljenima se uvodno obratio načelnik Općine Kalinovac i saborski zastupnik Darko Sobota koji je uputio zahvalu svima koji sudjeluju u pripremi, realizaciji i provedbi ovog projekta.

Osim nositelja projekta, konferenciji su prisustvovali i predstavnici partnera na projektu, općina Ferdinandovac, Molve, Novo Virje i Podravske Sesvete, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vesna Kuterovac, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac Daniel Rupić te ravnateljica PORA-e Koprivničko- križevačke županije Melita Birčić.

Ovim projektom osnažen je i unaprijeđen radni potencijal teže zapošljivih žena s nižom razinom obrazovanja, a zapošljavanje u lokalnoj zajednici ublažilo je posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknulo socijalnu uključenost i povezalo razinu kvalitete života krajnjih korisnika. Projektom je zaposleno 16 žena na razdoblje od 12 mjeseci, koje obilaze 112 krajnjih korisnika s područja općina Kalinovac, Ferdinandovac, Molve, Novo Virje i Podravske Sesvete. Svakodnevno im pomažu u obavljanju kućanskih poslova, održavanju okućnica, održavanju osobne higijene te pružaju podršku kroz razgovor i druženja. Projektom će biti omogućeno i osposobljavanje žena, a predviđena je i nabava zaštitne te radne odjeće, kao i nabava higijenskih potrepština za svih 112 krajnjih korisnika.

Nastavak ovog projekta nije razveselio samo žene koje su dobile posao, već i krajnje korisnike koji su u pauzi do početka projekta s nestrpljenjem čekali svoje brižne žene i njihovu pomoć. Svi uključeni nadaju se kako će ova hvalevrijedna inicijativa dobiti svoj nastavak kroz fazu III.

Projekt je u potpunosti financiran iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Ukupna vrijednost je 1.484.430,00 kuna, a vrijeme provedbe je 18 mjeseci.

 

Služba ureda župana

Fotografije: Općina Kalinovac