Održana početna konferencija projekta „Svi u školi, svi pri stolu 5“ – osigurano gotovo 900 tisuća kuna EU sredstava za besplatnu prehranu potrebitih učenika

Uz ulaganje u školsku infrastrukturu, sufinanciranje prijevoza i druge projekte, već petu godinu zaredom prepoznali smo potrebu da se učenicima slabijeg imovinskog stanja osigura obrok u školskoj kuhinji. Ovim projektom doprinosimo ravnopravnosti učenika i nastojimo im stvoriti bolje početne pozicije i općenito bolje uvjete za obrazovanje - poručio je župan.

Online putem jučer je održana početna konferencija projekta „Svi u školi, svi pri stolu 5“ kojoj su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, voditelj projektnog tima Vladimir Šadek, predstavnici PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije i škola partnera te članovi projektnog tima.

Riječ je o projektu koji provodi Koprivničko-križevačka županija u partnerstvu s 18 osnovnih škola kojima je osnivač, a cilj je osigurati školsku prehranu učenicima koji žive u siromaštvu i riziku od siromaštva tijekom tekuće školske godine.

Župan je u svom uvodnom obraćanju naglasio važnost ovog projekta kojim se omogućuje stvaranje jednakih uvjeta za svu djecu na području županije.

Uz ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, sufinanciranje prijevoza i druge projekte, već petu školsku godinu zaredom prepoznali smo potrebu da se učenicima slabijeg imovinskog stanja osigura obrok u školskoj kuhinji. Ovim projektom doprinosimo ravnopravnosti učenika i nastojimo im stvoriti bolje početne pozicije i općenito bolje uvjete za obrazovanje“, poručio je župan.

Detalje o projektu predstavio je voditelj projektnog tima Vladimir Šadek, a zatim su sa predstavnicima škola dogovorene aktivnosti za naredno razdoblje.

Spomenimo kako je u sklopu projekta osigurana besplatna školska prehrana za 884 učenika koji žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, a broj djece određen je sukladno kriterijima koji su za svaku pojedinu školu definirani odlukom školskih odbora.

Vrijednost projekta je 896.284,66 kuna, a sufinancira se iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u udjelu od 85 posto te iz državnog proračuna u udjelu od 15 posto. Stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekta pružila je PORA, a nastavak je to projekta koji je Županija zajedno sa školama i PORA-om već provodila ranije, protekle četiri školske godine.

Učenici se već hrane u svojim školskim restoranima od početka školske godine te će sredstva za njihovu prehranu školama biti nadoknađena sredstvima iz projekta, a maksimalno je

tijekom cijele školske godine osigurano 156.052 obroka. Obroci se pripremaju u skladu s normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi, a definirana cijena obroka iznosi 5,47 kuna.

 

Služba ureda župana