U Županijskoj upravi održana početna konferencija projekta „Svi u školi, svi pri stolu 4“

U prostorijama Županijske uprave  u utorak, 25. veljače održana je početna konferencija projekta „Svi u školi, svi pri stolu 4“ koji Koprivničko-križevačka županija provodi u partnerstvu sa 17 osnovnih škola kojima je osnivač. Ovim hvale vrijednim projektom koji se provodi četvrtu godinu za redom osigurava se školska prehrana za 861 učenika koji žive u siromaštvu i riziku od siromaštva tijekom školske godine 2019./2020. Konferenciji su prisustvovali župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, pročelnice i pročelnici županijskih upravnih tijela te ravnatelji i predstavnici škola partnera projekta.

U uvodnom dijelu konferencije viši savjetnik – specijalist za europske fondove Vladimir Šadek je predstavio pojedinosti projekta kazavši kako je vrijednost projekta 870.783 kuna pri čemu je cjelokupni trošak financiran kroz bespovratna sredstva preko Fonda europske pomoći za najpotrebitije te državnog proračuna. Tijekom ove školske godine, kazao je Šadek, za učenike je projektom osigurano 151.612 obroka koji će u školskim kuhinjama biti pripremljeni u skladu s Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi.

Nakon prezentacije prisutnima se obratio župan Koren koji je naglasio važnost projekta čime se nastavlja kontinuitet unaprjeđenja kvalitete života i boravka u školi te smanjuje rizik od siromaštva i socijalne isključenosti učenika.

„Ovakvi projekti ukazuju na našu osjetljivost i ustrajnost u provođenju socijalnih politika. Broj učenika u programu se nešto smanjio što je posljedica novih kriterija, no svjesni smo da je pomoć  i dalje potrebna mnogima. Županija uz ovaj provodi i druge projekte kojima je cilj omogućiti kvalitetnu prehranu učenika pa tako  u suradnji s Podravkom nastavljamo provoditi projekt Pametan obrok za pametnu djecu, čime potičemo razvitak novog sustava prehrane i poticanje zdravih prehrambenih navika osnovnoškolaca. Provodimo projekt Školska shema u kojima se osiguravaju besplatni obroci svježeg voća, povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike osnovnih i srednjih škola, a njime ujedno potičem i domaću proizvodnju što je isto vrlo bitno za projekt. Tu je i Školski medni dan kojim su obuhvaćeni naši osnovnoškolci. Svi mi koji smo danas ovdje okupljeni smo  jedna mala, ali kompaktna obitelj kojoj je u interesu našim učenicima osigurati najbolje uvjete. Hvala vam na suradnji i svemu što činite za poboljšanje uvjeta u našim školama“, zaključio je župan.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić je također izrazila zadovoljstvo uspješno provedenim projektom u kojem su djelatnici PORA-e pružali stručnu pomoću u pripremi projekta kroz Program uz PORU po potporu.

„Svima nam je u cilju osigurati što više projekata i bespovratnih sredstava.  PORA u tom smislu pruža stručnu pomoć u pripremi i provedbi europskih projekata na području županije za jedinice lokalne samouprave, ustanove i škole. Samo prošle godine proveli  smo pedesetak projekata u vrijednosti 340 milijuna kuna. Izuzetno nam je drago što možemo biti dio ovako lijepih priča i dalje ćemo biti podrška Županiji, školama i javnopravnim tijelima na području županije u cilju da se osigura još više sredstava“,  kazala je Birčić.

Zahvalama Županiji i PORA-i se u ime ravnatelja škola se priključila Sonja Vuljak, ravnateljica Osnovne škole Mihovil Pavlek Miškina iz Đelekovca.

„Hvala Županiji i PORA-i na pomoći u pripremi projekta osmišljenog za dobrobit naše djece. Lijepo je vidjeti da projekt ima kontinuitet  te da učenike možemo uključiti u ono što je najbitnije, a to je topli obrok u školi. Vjerujem kako će projekt živjeti i dalje te da će najpotrebnija djeca  dobivati sve što im je važno kako bi se razvijala u ravnopravnim uvjetima“, naglasila je ravnateljica Vuljak.

Nakon početne konferencije održan je i radni  na kojemu je bilo riječi o konkretnim aktivnostima u provedbi projekta. Spomenimo na kraju kako je u prethodne tri godine iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije  sufinancirana prehrana za gotovo 30% učenika iz škola KKŽ.

Služba ureda župana