Održana početna konferencija projekta „Ruka pomoći“

U utorak, 13. listopada 2015. godine u prostorijama Koprivničko-križevačke županije održana je početna konferencija projekta „RUKA POMOĆI“.

Na početku konferencije svim prisutnima se uvodnim riječima obratila predsjednica Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentina Čadavec kao nositelj projekta, koja je istaknula važnost projekta za sve korisnike usluga pomoći u kući na području Koprivničko-križevačke županije. Također je izrazila zadovoljstvo dobivenim projektom koji predstavlja nastavak provedbe programa pomoći u kući koji se već duži niz godina provodi na području Koprivničko-križevačke županije.
IMG_7151mŽupan Darko Koren istaknuo je zadovoljstvo pozitivno ocijenjenim projektom te izjavio kako je u okviru ovog i još dva projekta financirana sredstvima Europskog socijalnog fonda na području Koprivničko-križevačke županije bespovratnim sredstvima osigurana plaća za 81 osobu tijekom 10 mjeseci. „Ovaj Program ima jedno posebno mjesto u našim socijalnim politikama, njegujemo ga i održavamo već niz godina i u periodima dok je bilo to prilično teško s obzirom na financiranje. No, nismo posustali već smo doista nastojali održati taj program s ciljem da toj posebnoj društvenoj skupini omogućimo određenu adekvatnu brigu i skrb. Klub Mariška i Crveni križ iz Križevaca su bili naši partneri od samog početka, a program je zapravo u punoj mjeri saživio upravo sada kada smo pozitivno ocjenjeni u programu Europskog socijalnog fonda“ istaknuo je župan i dodao kako je Koprivničko-križevačka županija pri samom vrhu jedinica regionalne samouprave u Hrvatskoj koja kontinuirano osigurava visoku razinu skrbi i pomoći za starije i nemoćne na svom području.
O važnosti partnerstva i suradnje svih institucija kao jedan od najvažnijih preduvjeta za uspješno povlačenje sredstava iz EU fondova, a u ime projektnih partnera govorila je ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić.

Cilj projekta „RUKA POMOĆI“ je doprinijeti razvoju socijalnih usluga na području Koprivničko-križevačke županije. Ovim projektom će biti osigurane plaće tijekom 10 mjeseci za ukupno 23 gerontodomaćice koje će pružati pomoć u kući za ukupno 200 korisnika – starijih i nemoćnih osoba s područja Koprivničko-križevačke županije.

IMG_7205mSve projektne aktivnosti koje će se provoditi tijekom 14 mjeseci trajanja projekta predstavila je voditeljica projekta Valentina Čadavec. Aktivnosti uključuju tri grupe edukacija za postojeće 23 gerontodomaćice, kao i za 12 dugotrajno nezaposlenih žena koje će putem ovog projekta steći dodatne kompetencije na tržištu rada. Edukacije uključuju teme vezane uz predstavljanje poslodavcu, pripremu životopisa, razgovor za posao te kako započeti vlastiti posao, dok će posljednja edukacija uključivati verificirani program osposobljavanja za poslove gerontodomaćice za svih 35 osoba koje predstavljaju ciljanu skupinu u projektu.

Konferenciji su prisustvovali i zamjenik župana Ivan Pal, pročelnici Koprivničko-križevačke županije, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus kao projektni partner, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Križevci Jadranka Čapalija sa suradnicom te predstavnici jedinica lokalne samouprave s područja Koprivničko-križevačke županije kao i predstavnici brojnih medija.

Nositelj projekta je Klub za starije osobe „Mariška“, a projektni partneri su Koprivničko-križevačka županija, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci. Ukupna vrijednost projekta je 1.318.913,18 kn te je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda