Održana početna konferencija projekta ROBOTICO – ROBOTics in Interregional COoperation

Jučer je održana online početna konferencija projekta ROBOTICO – ROBOTics in Interregional COoperation koji je odobren u okviru INTTERRG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Projekt je vrijedan 236.922,04 eura, a provedba projektnih aktivnosti započela je 1. siječnja 2021. godine te će trajati do 31. kolovoza 2022. godine.

Projekt ROBOTICO obuhvaća tri projektna partnera, od kojih je vodeći Strukovna škola Đurđevac, a ostali projektni partneri su Osnovna škola Csurgo iz Mađarske i Osnovna škola Ferdinandovac.

Zbog epidemiološke situacije uslijed pandemije COVID-19 Početna konferencija održana je u virtualnom okruženju, a okupila je dužnosnike i predstavnike institucija s obje strane granice.

Sve okupljene uvodnim govorom pozdravili su mađarski partneri Péter Stickel, ravnatelj Obrazovnog okruga – Kapošvar  i János Füstös, gradonačelnik Csurga.

U početnom dijelu, župan Darko Koren pozdravio je sve prisutne te naglasio kako Koprivničko-križevačka županija već dugi niz godina snažno podržava prekograničnu suradnju i stvara dobre partnerske odnose osobito s mađarskim partnerima, čemu u prilog govori i nedavno potpisan Sporazum o suradnji i prijateljstvu s Gradom Nagykanizsom. Spomenuo je i kako Županija značajnu pažnju posvećuje upravo obrazovanju te kontinuirano ulaže u školstvo, infrastrukturu i poboljšanje obrazovne strukture stanovništva čime stvara preduvjete za gospodarski rast.

Darko Špoljar, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac i Miroslav Fuček, ravnatelj Osnovne škole Ferdinandovac u ime hrvatskih partnera, srdačno su pozdravili sve prisutne i zahvalili na podršci svim dionicima  projekta ROBOTICO – ROBOTics in Interregional COoperation, a zatim je ravnatelj Strukovne škola Đurđevac ukratko predstavio ciljeve i aktivnosti projektnih partnera u provedbi projekta.

U nastavku konferencije Antonija Bedeniković, Programski i komunikacijski menadžer iz Zajedničkog tajništva, predstavila je rezultate provedbe V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. te je spomenula kako je u pripremi novi Program za razdoblje 2021. – 2027.

Na kraju početne konferencije ravnatelj Osnovne škole Csurgo, Mihály Simon, zahvalio se projektnim partnerima i ostalim važnim dionicima u provedbi projekti na suradnji i predanom radu te izrazio zadovoljstvo dosadašnjim i želju za novim zajedničkim projektima.

Nakon završetka početne konferencije održana je konferencija za medije i drugi sastanak projektnih partnera.

Cilj projekta ROBOTICO je popularizacija STEM-a u području robotike kao interdisciplinarnog područja, kroz koji će profesori i učenici naučiti više o mehatronici, astronomiji, programiranju i 3D modeliranju. Kroz navedeni projekt povećat će se interes učenika u osnovnim školama za STEM područje i upis učenika u srednje škole u STEM području a kroz izradu dva izvannastavna programa za profesore i učenike te izradu priručnika za učenike u području robotike, mehatronike, astronomije, programiranja i 3D modeliranja koji će se razvijati kroz zajedničke kampove o robotici.

Na početnoj konferenciji sudjelovala je i Melita Birčić, ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije sa suradnicama. Stručnu pomoć prilikom provedbe navedenog projekta Razvojna agencija PORA KKŽ pružat će Strukovnoj školi Đurđevac u okviru provedbe projekta „UZ PORU PO POTPORU“ koji je odobren za financiranje u okviru Poziva za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za nastavak aktivnosti regionalnih koordinatora.

PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije