Održana Početna konferencija projekta „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“ vrijednog 30 milijuna kuna

Kvalitetan razvoj i modernizacija strukovnog obrazovanja te stvaranje novih zanimanja jedan je od ključnih strateških zadataka svih nas koji smo odgovorni za sektor obrazovanja - istaknuo je župan Darko Koren

U sportskoj dvorani Srednje škole Koprivnica danas je održana Početna konferencija projekta „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“ kojim će se uspostaviti programski i kadrovski uvjeti neophodni za funkcioniranje Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 30.027.720,85 kuna od čega će 85 posto biti financirano iz Europskog socijalnog fonda, dok će se preostalih 15 posto osigurati iz državnog proračuna.

Riječ je o drugoj fazi projekta Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije, koji se veže na ranije prijavljen i odobren projekt kojim će se unaprijediti  infrastruktura Centra kompetentnosti, odnosno Obrtničke škole Koprivnica te partnerske ustanove Strukovne škole Đurđevac. Navedene škole će se u prvoj fazi rekonstruirati, nadograditi i opremiti sa svom relevantnom specijaliziranom opremom iz sektora elektrotehnike i računalstva, a u drugoj fazi će se za učenike i odrasle polaznike strukovnog obrazovanja u  navedenim sektorima unaprijediti školski programi te otvoriti mogućnosti za učenje temeljeno na radu. Sve to će, naglašeno je na današnjoj konferenciji, omogućiti razvoj kompetencija radne snage i  stvaranje budućih zaposlenika lokalnih i regionalnih tvrtki na području županije.

Voditelj projekta Darko Masnec kazao je kako se radi o iznimno važnom projektu za razvoj srednjoškolskog obrazovanja u našoj županiji. „Ovo je stvarno ulaganje u školstvo pri čemu 22,6 milijuna odlazi na ulaganje u građevinske objekte, za opremu je predviđeno 14,9 milijuna kuna dok sva preostala sredstva odlaze na razvoj programa, osposobljavanje nastavnika i pripremanje za drugačije obrazovanje. Modernizirat ćemo postojeće te razviti nove kurikulume strukovnog obrazovanja, a vrlo je važna i suradnja s gospodarstvom i znanstvenim institucijama. Uvjeren sam kako će učenici i polaznici programa nakon završetka obrazovanja biti spremna za uključivanje u tržište rada te da će brzo i lako naći posao“,  naglasio je Masnec prilikom predstavljanja projekta.

Župan Darko Koren iskazao je zadovoljstvo što je ambiciozan projekt ušao  u fazu realizacije naglasivši kako Županija nastavlja kontinuitet ulaganja  u obrazovni sustav  kroz kapitalne investicije koje će premašiti 125 milijuna kuna. „Ušli smo u značajan ciklus investicija u obrazovanju u kojem uz ovaj Centar kompetencija  ulažemo i u projekt izgradnje pet školskih sportskih dvorana ukupne vrijednosti preko 65 milijuna kuna. Centar kompetencija kao projekt sigurno je financijski  najznačajniji u ovom razdoblju, a ako zbrojimo projekte s kojima smo krenuli u realizaciju dolazimo do iznosa većeg od 125 milijuna kuna što je uistinu respektabilno ulaganje“, naglasio je župan.

Dodao je kako će projekt Centra kompetentnosti  u dva dijela omogućiti uređenje prostora i nabava opreme i sve one aktivnosti koje projekt predviđa u Obrtničkoj školi u Koprivnici i Strukovnoj školi u Đurđevcu. „Cilj je modernizirati srednjoškolsko obrazovanje u segmentu obrtničkog i  strukovnog usmjerenja, odnosno u specifičnom sektoru koji stvara vrlo važne profesije i zanimanja.  najpotrebnije ljude. S obzirom na gospodarska kretanja u Hrvatskoj smatram da je to u ovom razdoblju izuzetno bitno, a kvalitetan razvoj i modernizacija strukovnog obrazovanja te stvaranje novih zanimanja jedan je od ključnih strateških zadataka svih nas koji smo odgovorni za sektor obrazovanja“, istaknuo je župan te napomenuo kako je preduvjet za ispunjenja projekta interakcija s gospodarstvom koje iskazuje potrebe i prema kojem  treba usmjeravati programe.

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić zahvalio je Županiji na podršci te učenicima i profesorima koji su ostvarili sjajne rezultate tijekom godina.

„Ovaj dio projekta bazira se na razvoju novih standarda zanimanja, kao i novih standarda kvalifikacija. Kroz projekt će se nabaviti  oprema, a većina je bazirana na soft aktivnosti, odnosno osposobljavanje profesora, stručnih suradnika, ali i srednjoškolaca. Krajem mjeseca počinjemo s  raspisivanjem natječaja za angažiranje stručnih suradnika u razvoju stručnog standarda zanimanja nakon čega će se ići u osposobljavanje učenika i profesora“, pojasnio je ravnatelj Martić.

Stručnu podršku u pripremi projekta dala je PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, a ravnateljica Melita Birčić je izrazila zadovoljstvo što su stručne službe agencije mogle sudjelovati u pripremi ovako važnog projekta čije će implikacije biti od značaja za cijelu županiju, ali i sjeverozapadnu Hrvatsku.

„Smisao Razvojne agencije je djelovati kao regionalni koordinator na području ove županije, a naša je uloga da u ovakvim razvojnim projektima od interesa za županiju pružimo stručnu i tehničku pomoć u njihovoj pripremi i provedbi. Ovaj projekt je rezultat dobre suradnje i sinergije, mnogo dionika koji su zajedno radili da bi projekt bio kvalitetno pripremljen“, istaknula je ravnateljica Birčić.

Današnjoj početnoj konferenciji prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice Ksenija Ostriž sa suradnicima, predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić i ravnateljica Obrtničkog učilišta POUKA Jasmina Sinovec, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac,  ravnatelji srednjih škola s područja županije, pročelnici županijskih upravnih tijela, članovi Projektnog tima te suradnici i predstavnici ustanova strukovnog obrazovanja, visokih učilišta te trgovačkih društva uključenih u realizaciju projekta.

Služba ureda župana