Održana početna konferencija projekta „Prilika za sve 2“

U prostorijama Županijske uprave održana je početna konferencija projekta „Prilika za sve 2“ kojim je zaposleno 37 pomoćnika u nastavi za 50 učenika s teškoćama u razvoju.

Prije samog predstavljanja projekta, župan Darko Koren zahvalio se svima na partnerstvu, PORI Razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja, 16 osnovnih škola i 6 srednjih škola kao i svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta te pri tom istaknuo: „Projekt „Prilika za sve 2“ u protekle dvije do tri godine Županiji je jedan od najznačajnijih projekata u sektoru obrazovanja jer je on uz materijalnu komponentu ukazuje na naše opredjeljenje i vjerujem da su to svi prepoznali.“  Pored toga, dodao je: „Lanac je onoliko jak koliko je jaka i najslabija karika u tom lancu, pa tako i određene img_5668mdruštvene skupine zahtijevaju jedan povećani i pojačani pristup bavljenja njima. Upravo je i tako s ovom skupinom učenika kojima je potrebna posebna pažnja.“ Osvrnuo se i na ukupnu vrijednost projekta gdje je istaknuo da ukupna vrijednost projekta iznosi 2.034.335.45 kuna, a 95 posto odnosno 1.932.618,67 kuna sufinancira Europski socijalni fond. Isto tako, naveo je da je cilj projekta pružiti stručnu podršku učenicima s teškoćama u razvoju za ravnopravno uključivanje u rad i obrazovni sustav u osnovnim i srednjim školama, a kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač te zaključio: „Ono što je jedan kolateralan benefit je zapošljavanje, pa je kroz ovaj projekt zaposleno 37 pomoćnika u nastavi za 50 učenika s teškoćama u razvoju.“

O projektu je govorio i zamjenik župana Ivan Pal pri čemu je naglasio: „Financijski temelj je ključ svega. Mi do sada nismo imali pomagače u školama, a kada nam se otvorila mogućnost financiranja iz Europskog socijalnog fonda nije bilo teško Županiji kao osnivaču ni Vama školama odraditi ovaj projekt“. Dodao je da se „ovdje radi o timskom pristupu rješavanja problema“ te da je Županija kroz Udrugu Šegrtsko srce s pola milijuna kuna iz vlastitih prihoda osigurala još sedmero pomoćnika u nastavi i pri tom se zahvalio njima kao i svima „što ste odradili i učinili za ovaj projekt“.

img_5651mPrisutnima se obratila i ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić i pri tom istaknula zadovoljstvo „što može danas biti dio ove uspješne priče“. Naglasila je da su „timski rad, suradnja i partnerstvo“ definitivno potvrđeni modeli za ostvarivanje bespovratnih financijskih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Riječi zahvale uputila je i ravnateljica Srednje škole Koprivnica Ksenija Ostriž i izrazila zadovoljstvo što već drugu godini ovaj projekt dobro funkcionira u njenoj školi. Upoznala je prisutne kako jedna učenica s cerebralnom paralizom iz Srednje škole Koprivnica koja je imala pomoćnika u nastavi, ove godine uspješno upisala fakultet i da je samim time ovaj projekt vrijedan i koristan za one kojima je to najpotrebnije.

Na kraju uvodnog dijela konferencije, voditeljica projekta Ana Mušlek održala je prezentaciju i time predstavila projekt kao i njegove projektne aktivnosti. Navela je da projekt traje dvanaest mjeseci te da je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan 30. kolovoza 2016. između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Koprivničko-križevačke županije. Osvrnula se na elemente projekta, promidžbu i vidljivost, program uvođenja u rad projekta kao i na upravljanje projektom.

Služba ureda župana

logici_novi