Održana početna konferencija projekta POZDRAV

U prostorijama Županijske uprave u srijedu, 20. rujna održana je početna konferencija projekta „POZDRAV – Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji“.

Na početku konferencije uvodno se obratio župan Darko Koren kazavši kako je „zdravstvo, uz obrazovanje, sektor u kojemu je najznačajnija uloga Županija, kao osnivača svih zdravstvenih ustanova“ te kako su posljednjih godina realizirane brojne investicije, izdvojivši ulaganja u koprivničku Opću bolnicu, novu zgradu interne i bolničke odjele, preseljenje županijskog Zavoda za javno zdravstvo u nove prostore, formiranje nove ustanove Zavoda za hitnu medicinu i ulaganje u njihov prostor i opremu, obnovu zgrade Doma zdravlja te nešto manje ulaganja u Ljekarne, koje zbog tržišno orijentiranog poslovanja imaju veće mogućnosti korištenja vlastitih sredstava.

Župan je naglasio kako je projekt POZDRAV jedno od dva kapitalna ovogodišnja ulaganja u zdravstvo, dodavši: „Uz 35 milijuna kuna koje stižu u koprivničku Opću bolnicu, ovo je druga značajna investicija, s time da je Županija prijavitelj projekta, uz partnera Dom zdravlja i stručnu podršku PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja. Glavni cilj je u značajnijoj mjeri doprinijeti standardu zdravstvene usluge na području Županije kroz ulaganja u ambulante i opremu, i to u najvažnijem segmentu primarne zdravstvene zaštite.“

Ravnateljica Doma zdravlja Marija Krajina obratila se u ime projektnih partnera, izrazivši zadovoljstvo predstavljanjem projekta i kazavši kako će se, „uz podizanje kvalitete zdravstvene zaštite pacijenata, nabavom nove opreme za domove zdravlja i koncesionare poboljšati i uvjeti rada za pružatelje zdravstvenih usluga“. Naglasila je kako su u projekt uključene općine Kloštar Podravski, Drnje, Hlebine, Sveti Ivan Žabno, Virje, Gola te Podravske Sesvete, kao i domovi zdravlja u Koprivnici i Đurđevcu, u kojima će se provesti manji infrastrukturni zahvati.

Planirane aktivnosti predstavio je voditelj projekta Vladimir Šadek, dodavši kako je jedan od ciljeva smanjiti broj upućivanja pacijenata u bolnice te modernizirati općinske ambulante kao i domove zdravlja, što će u konačnici utjecati na ostanak građana u ruralnim područjima i veću kvalitetu života. Dodao je kako će se opremiti ginekološke ordinacije te ordinacije obiteljske i dentalne medicine kod 16 koncesionara, kao i ordinacije dentalne zdravstvene zaštite, obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece, zdravstvene zaštite žena, pedijatrijske zdravstvene zaštite, fizikalne terapije i radiologije u Domu zdravlja. Na taj će se način osigurati pružanje 17 novih usluga koje do sada navedene ordinacije nisu pružale.

Projekt je odobren u sklopu Poziva „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, od Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost projekta je 8.268.710,10, prihvatljivi troškovi iznose 8.007.322,55 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je 6.700.186,35 kuna bespovratnih sredstava, dok će razliku od 1.307.136,20 kuna osigurati Županija u svom proračunu. Također, kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini postoji mogućnost za povlačenje 80% sredstava vlastitog sufinanciranja. Razdoblje provedbe projekta je od 11. veljače. 2015. do 11. lipnja 2019. godine.

Služba ureda župana