Održana početna konferencija projekta IKSoC

U prostorima Podravskog sunca u ponedjeljak, 28. kolovoza održana je početna konferencija projekta „Inovativni koprivnički socijalni centar KopriVITA“, čiji je cilj stvoriti preduvjete za osnivanje društvenog poduzeća koje će doprinijeti uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, vrijedan je nešto više od 500 tisuća kuna, a nositelj je Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice.

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je projektu i poticanju zapošljavanja osoba s invaliditetom dao punu podršku, a predsjednica Udruge „Bolje sutra“ Marija Mraz pojasnila je kako namjeravaju pokrenuti proizvodnju i prodaju tjestenine od koprive. U projekt će se uključiti i Udruga Roma ‘Korak po korak’, a namirnice koje će se koristiti za proizvodnju tjestenine bit će lokalnog porijekla.

Zagrebačka Inicijativa za održivi razvoj GTF osigurala je stroj za proizvodnju tjestenine, a iz Udruge poručuju kako za početak, u idućih godinu dana, planiraju zaposliti dvije osobe s invaliditetom. Prostor za proizvodnju osigurat će Grad Koprivnica, dok je voditeljica projekta Tatjana Premec pojasnila kako očekuju predavanja o poduzetništvu u Koprivničkom poduzetniku, putovanje u Italiju u tvornicu tjestenine, edukacija o proizvodnji tjestenine te izrada knjižice s receptima. Predsjednica Mraz još je dodala kako je, osim proizvodnje tjestenine, u planu i otvaranje hostela prilagođenog osobama s invaliditetom te razni multimedijalni projekti, što sve ima za cilj povećati kvalitetu života osoba s invaliditetom.

Čestitke na pokretanju projekta uputile su i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec, voditeljica ispostave HZZ-a Koprivnica Biserka Golubić te saborska zastupnica Ljubica Lukačić, koja je naglasila kako iz vlastitog iskustva zna koliko je teško osobama s invaliditetom pronaći zaposlenje.

Služba ureda župana