Održana osnivačka skupština udruge „Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa“

Zbog lakšeg umrežavanja i smanjenje rizika od nastanka katastrofa, vrata Udruge otvorena svima

Zadar, 18. travnja – U organizaciji Zadarske županije na 10. sjednici Koordinacije djelatnika zaštite i spašavanja, održana je Osnivačka skupština udruge „Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa“. Udruga je osnovana u potpunosti samoinicijativno radi lakšeg organiziranja, umrežavanja i koordinacije aktivnosti  u cilju utjecaja na smanjenje rizika od nastanka katastrofa i izgradnje funkcionalnog sustava zaštite i spašavanja u RH, povećane mogućnosti izgradnje vlastitih kapaciteta za odgovor na katastrofe te prikladnijeg modela za apliciranje na EU, UN i ostale fondove. Za predsjednika udruge izabran je predstavnik Varaždinske županije mr.sc. Tomislav Jarmić, a tajnica udruge je predstavnica Grada Varaždina Mirna Kezele.

Platforma će se usmjeriti na nekoliko ključnih aktivnosti, a između ostalog, na pružanje  pomoći i podrške županijama i gradovima u pripremi projektnih prijedloga s fokusom na prevenciju i smanjivanje rizika od katastrofa na njihovom području, kako bi se ti projekti lakše prepoznali te od UN i EU fondova i financijski podržali.

Članstvo u Udruzi je dobrovoljno, a određena je članarina za 2013. godinu koja iznosi 2.000 kuna, jednako za sve članice. Očekuje se da će želju za članstvom u udruzi iskazati i određeni pravni i javni subjekti, te nevladine organizacije koje u svojim aktivnostima imaju naglašene djelatnosti vezane uz bilo koji vid smanjenja rizika od nastanka katastrofa ili odgovor na već nastalu ovakvu neželjenu situaciju, stoga su članovi poručili kako su vrata Udruge svima otvorena te kako su svi koji žele doprinijeti sigurnosti građana i njihove imovine, kao i sigurnosti gostiju – dobrodošli.

Na Skupštini su donesene Odluka o osnivanju Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa, Odluka o prihvaćanju Statuta Platforme, izabrana su tijela udruge, Odluka o pokretanju postupka za upis u Registar udruga RH i Odluka o visini članarine za 2013. godinu.

U izvršni odbor izabrani su predstavnik Grada Splita Zdenko Radovniković, Zadarske županije Ivka Čorić, Koprivničko-križevačke županije Stjepan Behin i Istarske županije Denis Stipanov. Nadzorni odbor čine predsjednik Josip Grubišić iz Vukovarsko-srijemske županije, Branko Herček iz Zagrebačke županije i Marijan Vundać iz Grada Rijeke.Osnivačkoj skupštini su u svojstvu osnivača prisustvovali predstavnici/delegati deset županija i pet gradova sjedišta županija, i to: Istarska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Varaždinska, Vukovarsko-srijemska, Zadarska i Zagrebačka županija te gradovi Dubrovnik, Karlovac, Varaždin, Rijeka i Split. Odluke o osnivanju Platforme donijelo je još pet županija/gradova, čiji predstavnici zbog spriječenosti radnim obvezama nisu mogli prisustvovati Skupštini, a to su Dubrovačko-neretvanska, Karlovačka i Osječko-baranjska županija, te gradovi Čakovec i Sisak.

Pored predstavnika osnivača, Osnivačkoj skupštini su prisustvovali i predstavnici Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske i Virovitičko-podravske županije, te gradova Zadar i Zagreb, a za očekivati je da će se sve one učlaniti u Platformu, dok će vodstvo Udruge ustrajati u nastojanju da se i ostale županije/gradovi sjedišta županija  naknadno pridruže u članstvu.

Inače, UNDP Hrvatska je inicijativu za samoorganiziranjem ocijenila izuzetno vrijednom te se odmah svojim znanjem i iskustvom aktivno uključila u rad i proces preoblikovanja, s ciljem zajedničkog nastupanja u realizaciji projekata u području smanjenja rizika od nastanka katastrofa. Iz suradnje s UNDP-om Hrvatska, proizašao je i naziv Udruge „Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa“.

Andreja Popijač