Održana obuka savjeta mladih s područja Koprivničko-križevačke županije

Koprivničko – križevačka županija je u subotu 13. lipnja bila domaćin obuke savjetima mladih osnovanih na području Koprivničko-križevačke županije, a u suorganizaciji Zaklade Friedrich Ebert, Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina.
U ime Koprivničko – križevačke županije sudionike obuke dočekao je i pozdravio zamjenik župana Ivan Pal koji je ovom prilikom naglasio važnost uključivanja mladih i njihovih ideja u svakodnevni dio života zajednice.
Sve tri nacionalne organizacije lokalnih, odnosno područnih jedinica usuglasile su se da su savjeti mladih velika mogućnost za aktiviranje mladih i njihovo uključivanje u javni život zajednica, no unatoč novinama unijetim u Zakon o savjetima mladih njihova se uloga ne ostvaruje na način na koji bi se trebala ostvarivati. Na obuci se raspravljalo o sustavu lokalne i područne samouprave, zakonu o savjetima mladih odnosima savjeta mladih s izvršnim čelnicima itd.
U suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert, dugogodišnjim partnerom u provedbi raznih edukativnih programa Udruge gradova, sve tri organizacije pristupile izradi programa edukacije savjeta mladih tijekom kojih će se govoriti o dobrim iskustvima uspješnih i proaktivnih savjeta mladih.
Ova edukacija bila je prilika da se mladi povežu s lokalnim vlastima i o svojim problemima, interesima i prijedlozima porazgovaraju otvoreno i uz konkretnu argumentaciju. Zaključak same obuke je da Zakon o savjetima mladih daje tek smjernice i naznake rada savjeta mladih dok razmjena iskustva i ideja je daleko vredniji, konkretniji i korisniji dio obuke. Savjet mladih se posebno zahvalio Koprivničko-križevačkoj županiji na domaćinstvu.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.