Održana međunarodna izložba „ZLATNA VINA ALPE ADRIA 2015.“

U organizaciji Koprivničko – križevačke županije u subotu, 30. svibnja u Hotelu Picok u Đurđevcu održana je manifestacija „Zlatna vina Alpe Adria 2015.“ kao zajednički projekt sufinanciran od strane Saveza Alpe Jadran.

Cilj međunarodne izložbe vina „Zlatna vina Alpe Adria 2015.“ je promocija vina, vinara i vinorodnih područja u regijama članicama Saveza Alpe Jadran. Manifestacija okuplja vinare s najbolje ocijenjenim vinima (zlatna vina) na izložbama vina u regijama zemalja članica Saveza Alpe Jadran i šire.

Okupljenim vinarima i vinogradarima, gostima iz Mađarske i Austrije, predstavnicima udruga i ostalim uzvanicima obratio se župan Darko Koren, zamjenik župana i predsjednik županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Darko Sobota i gradonačelnik Grada Đurđevca Željko Lacković.

Vina pristigla na izložbu ocijenjena su od strane međunarodne ocjenjivačke komisije na čelu s prof. dr. sc. Edijem Maletićem s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. U konkurenciji su bili proizvođači s kvalitetnim i vrhunskim vinima sa geografskim podrijetlom, koja su na prethodnim izložbama ocijenjena zlatom pojasnio je predsjednik komisije Maletić.

Na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo je 34 uzorka iz Austrije, Mađarske i Hrvatske, a rezultati su sljedeći: šampion izložbe je Vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak iz Štrigove (Međimurje) sa ledenom graševinom, najbolji rose je cabernet sauvignon Vinarije Kostanjevac iz Rasinje (Koprivničko-križevačka županija), najbolje crno vino je pinot noir Weinbau Familie Gartner iz St. Andre (Koruška – Austrija), dok je priznanje za najbolje bijelo vino dobio OPG Grudić za graševinu.
S područja naše Županije zlatnim diplomama nagrađeni su: Marijana Vujić, Martina Horvat, Vesna Savić i Petar Cik za graševinu, obitelj Topolovčan za bijeli pinot, Alen Ban za kerner, Vlado Rep za Sauvignon, Zlatko Sonenšajn za ledenu berbu traminca i obitelj Matočec za chardonnay, a Josipu Gašpariću pripalo je srebro za bijeli pinot.

Međunarodna izložba vina „Zlatna vina Alpe Adria“ prvi put je održana 2014. godine i na njoj su ocijenjena 53 uzorka vina proizvođača iz Mađarske, Slovenije, Austrije i Hrvatske, od kojih je 30 ocijenjeno zlatom.

Manifestacija je održana u suorganizaciji sa partnerima u projektu: Županija Vas (Mađarska), Udruga vinogradara Koruška (Austrija), Turističko društvo Ptuj (Slovenija), Folklorna grupa „Hajdenjaki“ Unterpullendorf (Austrija), Udruga vinogradara Csurgo (Mađarska), Centar za kulturu Letenye (Mađarska), Udruga Balatonboglári Hegyközség (Mađarska), Udruga vinogradara i voćara Đurđevac, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.