Održana konferencija za novinare projekta „Moj izbor je NE nasilju“

U ponedjeljak, 10. studenoga održana je početna konferencija za novinare projekta „Moj izbor je NE nasilju“. Projekt je odobrilo Ministarstvo socijalne politike i mladih na Natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima te vršnjačkog nasilja u iznosu od 90 tisuća kuna. Vrijeme provedbe traje od 1. rujna do 31. kolovoza 2015. godine, nositelj projekta je Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice. Partneri u projektu su Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Osnovna škola Koprivnički Ivanec i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Suradnici u projektu su Mobilni centar za unapređenje zdravlja, osobnih potencijala i međuljudskih odnosa „SYNERGIA“, „Regionalni klub IPA Koprivnica“ i Općina Koprivnički Ivanec.

Glavni cilj je smanjenje svih oblika nasilja nad djecom i mladima sa i bez invaliditeta, edukacija roditelja, učitelja i donositelja odluka o prevenciji nasilja, informiranje lokalne zajednice o pojavama nasilja nad djecom i mladima sa i bez invaliditeta. Specifični ciljevi su proširiti znanja kod djece i mladih sa i bez invaliditeta o sigurnom načinu življenja i zaštiti od nasilja, stvarati uvjete za društvo bez nasilja, pravo na život u zajednici koja pruža zaštitu od nasilja, manju izloženost nasilju i mogućem zlostavljanju te senzibilizirati lokalnu zajednicu o potrebama djece i mladih sa i bez invaliditeta o stvaranju sigurnog okruženja. Direktni korisnici su učenici, njih 40 (26 dječaka i 14 djevojčica), 10 mladih osoba s invaliditetom (4 mladića i 6 djevojaka u dobi od 14 do 30 godina), djeca od 11 do 15 godina kojima je potrebno stjecanje novih znanja u području edukacije o zaštiti od nasilja i informiranost o radu pružanja zaštite institucija i ustanova u slučaju nasilja te roditelji djece i mladih (50 osoba), nastavnici (10 osoba) dužnosnici (25 osoba). Indirektni korisnici su zaposlenici u javnim ustanovama i institucijama, članovi šire obitelji direktnih korisnika, braća, bake i djedovi te nedovoljno, nepotpuno i neadekvatno informirani građani Koprivničko-križevačke županije o problematici pojave nasilja te zaštiti od nasilja (cca 5000 građana).

Osnovne aktivnosti koje će se provoditi su radionice, tribina, a snimit će se i promotivni film. Očekivani rezultati su: viša razina informiranosti o prevenciji nasilja kod 40 učenika osnovnoškolskog uzrasta, 10 mladih s invaliditetom, 50 nastavnika, 25 dužnosnika. Također, postići će se viša razina senzibiliteta za nenasilje, građana Koprivničko-križevačke županije (cca 5000) i doprinijeti će se većoj sigurnosti djece i mladih sa i bez invaliditeta koja će se uključivati u aktivnosti u školama i lokalnoj zajednici.

Marija Mraz,
predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“