Održana konferencija za medije o provedbi projekta aglomeracije Đurđevac, Novigrad Podravski, Virje i Podravske Sesvete

U Gradskoj knjižnici Đurđevac održana je konferencija za medije o provedbi projekta Priprema projektnog prijedloga investicijskog ulaganja s ciljem cjelovitog rješavanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Đurđevac, Novigrad Podravski, Virje i Podravske Sesvete, kojoj je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac.

Projekt traje od prosinca 2014. godine, nakon stavljanja potpisa na prvotni ugovor o bespovratnim sredstvima privodi se kraju, s time da je rok završetka 30. lipnja. Na konferenciji su predstavljeni završni rezultati te projekcija daljnje aplikacije na sredstva potrebna za izgradnju. Odobrena vrijednost je 5.766.000,00 kuna, a Europska unija ga sufinancira iz Kohezijskog fonda s 85% ili 4.901.100,00 kuna. Ostalih 15 posto odnosi se na udio Komunalija Đurđevac s partnerima.

Direktor Komunalija Tomislav Kolarić kazao je kako iz Fonda za regionalni razvoj dolazi 605.430 kuna sufinanciranja te 260.000 kuna iz Koprivničko-križevačke županije. Studija izvedivosti pokazala je da je moguće proširiti opseg projekta pa uz dodatke ugovoru, sveukupna vrijednost projekta iznosi oko 6,3 milijuna kuna.

Kroz projekt je izrađena sva potrebna projektno-tehnička dokumentacija  (8 glavnih projekata kanalizacije, 1 glavni projekat vodovoda i 3 idejna projekta za uređaje za pročišćavanje) te su stvoreni preduvjeti za osiguravanje financijskih sredstava za cjelovitu izgradnju vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Đurđevac, Novigrad Podravski, Virje i Podravske Sesvete. Vrijednost budućeg ugovora o bespovratnim sredstvima za izgradnju je 250 milijuna kuna, a pedviđeno vrijeme izgradnje je od 2018. do 2022. godine.

Glavni projekti podrazumijevaju dogradnju đurđevačke kanalizacije dužine 2,5 kilometra, fekalne kanalizacije Budrovca i Čepelovca dužine 10 kilometara, Kloštra Podravskog, Budančevice i Prugovca od 29 kilometara, Šemovaca i Hampovice od 13,6 kilometara, Delova 4,4 kilometra, Ferdinandovca 6,8 kilometara, dogradnje kanalizacije u Novigradu Podravskom od 1,5 kilometar, tlačni cjevovod fekalne kanalizacije Novigrad Podravski-Virje s retencijskim bezenom dug tri kilometra te izgradnju dijelova vodoopskrbnog sustava “Đurđevac” sa svrhom optimalizacije tlakova dugog devet kilometara.

Više od 60 posto projekta odnosi se na odvodnju i pročišćavanje, više je od 70 kilometara kanalizacijske mreže te će oko 11.000 stanovnika priključiti na novi sustav odvodnje.

Na konferenciji su još sudjelovali predstavnik izrađivača projektno-tehničke dokumentacije Rajko Šimecki iz Inženjerskog projektnog zavoda d.d. iz Zagreba, voditelj projektnog tima Josip Juras iz Hrvatskih voda, članovi projektnog tima, voditeljica financija Boža Kovač, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči te načelnici općina.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: djurdjevac.eu