Održana konferencija „Proaktivna objava informacija lokalnih i regionalnih vlasti – prilike i izazovi“

U organizaciji GONG-a, Udruge gradova i Hrvatske zajednice županije jučer je u Hrvatskom saboru održana konferencija „Proaktivna objava informacija lokalnih i regionalnih vlasti – prilike i izazovi“.

Sudionike konferencije pozdravili su član Izvršnog odbora GONG-a Duje Prkut, direktor RLP SEE Konrad Adenauer Stifung Thorsten Geissler i povjerenica za informiranje Anamarija Musa koja je tom prilikom istaknula kako se odgovorna vlast ne može očekivati bez otvorenih podataka koji vode do transparentnosti. Okupljenima se obratio i Predsjednik Hrvatske zajednice županija Pauk koji je naglasio kako su Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Brodsko-posavska, Zadarska i Šibensko-kninska županija dobile priznanje za transparentnost prema istraživanju Instituta za javne financije.

IMG_4241Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako informacije ne treba objavljivati isključivo zato što tako određuje zakon već zbog transparentnosti rada i građana, a Duje Prkut predstavio je Smjernice za proaktivnu objavu podataka za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Smjernice je izradio GONG u suradnji s Povjerenicom za informiranje te uz podršku Udruge gradova i Hrvatske zajednice županija, a nude objedinjene upute o ispunjavanju ključnih obveza koje su propisane Zakonom o pravu na pristup informacijama, ali i savjete oko uređenja strukture i sadržaja službenih internetskih stranica županija.

Iz Koprivničko-križevačke županije konferenciji su prisustvovale voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol Melita Ivančić i pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine, župana i opće poslove Marina Horvat Pavlic koja je tom prigodom istaknula: „Koprivničko-križevačka županija niz godina aktivno potiče provođenje mjera i aktivnosti radi još veće transparentnost i otvorenost rada županijske uprave ali i rada jedinica lokalne samouprave na našem području. U tu svrhu organizirani su i zajednički kolegiji župana i gradonačelnika te općinskih načelnika, a na kojima je raspravljano o proaktivnoj objavi informacija o radu jedinica lokalne samouprave ali i o važnosti provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupku donošenja pojedinih odluka.

IMG_4234U narednom razdoblju cilj je proširiti krug sudionika. Stoga će će Županija okupiti sve ravnatelje ustanova kojima je osnivač te direktore trgovačkih društava u vlasništvu/suvlasništvu Županije, a kojima će, sukladno Antikorupcijskim planovima koje je nedavno donijela Županijska skupština, biti dane smjernice za potrebu aktivne suradnje i partnerstva svih nositelja antikorupcijskih mjera radi ostvarivanja prioritetnih ciljeva antikorupcijske politike Županije i svih njenih proračunskih korisnika.“.

 

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.