Održana izložba vina „Zlatna vina Alpe Adria 2014.“

U Đurđevcu je prošle subote, 7. lipnja u prostorima Hotela Picok održana prva međunarodna izložba vina „Zlatna vina Alpe Adria 2014.“. Izložbu su organizirali Koprivničko-križevačka županija, Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije. Cilj manifestacije je promocija vina, vinara i vinorodnih područja u regijama članicama Saveza Alpe Jadran. Tako su na ovom natjecanju sudjelovala ponajbolja vina iz regije nazvane „Alpe-Adria“, koju dijele Italija, Slovenija, Austrija, Mađarska i Hrvatska. Komisija je imala težak zadatak jer su prijavljena vina već ranije ocijenjena kao izvrsna, odnosno sudjelovala su na nekom regionalnom ili nacionalnom ocjenjivanju i osvojila visoko odličje.

Program manifestacije započeo je obilaskom Vinarije Matočec koja se nalazi na Đurđevačkoj vinskoj cesti nakon čega je župan Darko Koren otvorio izložbu te zajedno sa zamjenikom, a ujedno i predsjednikom županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Darkom Sobotom, uručio nagrađenima priznanja i diplome. Vina pristigla na izložbu ocijenjena su od strane međunarodne ocjenjivačke komisije koju su činili: predsjednica Povjerenstva prof. dr. Ana Jeromel, koordinator ocjenjivanja i tajnik Povjerenstva prof. dr. Edi Maletić te ocjenjivači Suzana Jurišić, dipl. ing (Hrvatska), prof. dr. Mojmir Wondra (Slovenija), Peter Modos (Mađarska), doc. dr. Marko Karoglan (Hrvatska), Marijan Čižmešija, dipl. ing. (Hrvatska), prof. dr. Tatjana Košmeri (Slovenija) i Viniczai Sandor (Mađarska).

Ocijenjeno je ukupno 53 vina, a prema članicama Saveza najviše je vina bilo iz Mađarske (ukupno 23), zatim Hrvatske (20), te Austrije i Slovenije (po 5 uzoraka). Kao najbolje ocijenjeno vino, odnosno „Zlatno vino područja Alpe-Adria“ izabrano je ledeno vino od Graševine, proizvođača Zadruga Podolski iz Križevaca (Hrvatska), berbe 2011. Najbolje ocjenjeno bijelo vino je Sauvignon Vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak iz Svetog Urbana (Hrvatska), berba 2013., a najbolje crno vino je Zweigelt proizvođača Lang Jozefa (Mađarska), berba 2012.

Nakon podjele priznanja i diploma najboljima održana je degustacija gdje su svi zainteresirani mogli kušati ocijenjena vina.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.