Održana „Eko-fotka“

U petak, 11. lipnja u OŠ Ferdinandovac  otvorena je izložba fotografija pristiglih na natječaj za učeničku  ekološku fotografiju „Eko-fotka“.  Svoj projekt „Eko-fotka“ OŠ Ferdinandovac, jedna od najstariji eko-škola u RH, provodi 9. godinu za redom. Cilj ovoga projekta je poticanje i razvijanje ljubavi za prirodne ljepote zavičaja, razvijanje kritičkog mišljenja prema tendencijama koje narušavaju prirodnu ravnotežu, te osvješćivanje potrebe da je pojedinac dužan živjeti u suglasju s prirodom. Projekt je  zahvaljujući svojoj kvaliteti dosegnuo državnu razinu pa u njemu sudjeluju škole iz cijele Hrvatske.

Pokrovitelji  ovogodišnje „Eko-fotke“ su Općina Ferdinandovac i Koprivničko-križevačka županija, a generalni pokrovitelj ovog projekta je već nekoliko godina Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je čak 913 fotografija iz 72 škole, a za izložbu je odabrano 165 fotografija. Svake godine Natječaj ima dvije teme.  Tema B „Ovo nanosi bol našoj maci Prirodi“ je stalna tema svake godine. Tema A ovogodišnjeg natječaja bila je „Ljekovito bilje moga zavičaja“.

 Pristigle fotografije  pregledao je i ocijenio stručni žiri kojega su činili pjesnikinja i ekologinja Božica Jelušić, fotograf Željko Car i prof. povijesti umjetnosti Franjo Horvat. Na svečanom otvorenju izložbe najuspješnijim sudionicima uručene su brončana, srebrna i zlatna plaketa. Posebnom nagradom nagrađena je i najuspješnija škola.

Zlatnu plaketu u Temi A osvojio je Davor Dalbello iz OŠ fra Pavla Vučkovića iz Sinja s fotografijom pod nazivom „Hrvatski nacionalni cvijet-Perunika“. Srebrne plakete su dobili Iva Lendarić i Antonio Politeo iz OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice. Brončanu plaketu dobili su Pavla Grospić i Dominik Krizmančić iz iste škole te Dino Štimac iz OŠ „Ernestinovo“. Pohvale su dobile Veronika Jurišić iz OŠ „Privlaka“, Ana Herceg iz OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice i Josipa Krolo iz COOR-a „Podravsko sunce“ iz Koprivnice.

Zlatnu plaketu u Temi B dobila je Mihaela Perković iz OŠ Trnovitički Popovac za rad pod naslovom „Zgarište“. Srebrne plakete su dobili Stipe Buljan iz OŠ fra Pavla Vučkovića iz Sinja, Metej Trsten iz OŠ Grabrik  i Zdravko Resanović iz OŠ Dragole Jarnević iz Karlovca te Ana Čolić i Ana Andrilović iz OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice. Pohvale su dobili Dominik Kalajžić iz OŠ „Brajda“ iz Rijeke, Natalija Mišljenović iz OŠ Trnovitički Popovac i Arijan Markulin iz OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice.

Najuspješnija škola je OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice, a najuspješniji mentori su Milan Rupić iz OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice, Filip Ratković iz OŠ fra Pavla Vučkovića iz Sinja i Božica Krpes-Pregun iz OŠ Grabrik iz Karlovaca.

Na otvaranju izložbe predsjednica stručnog žirija Božica Jelušić pohvalila je male majstore fotografije i njihov znalački odabir i vrlo lijepu obradu motiva. Naglasila je da je vidljiv napredak i kod radova u Temi B gdje se obrađuju i neke nove ozbiljne ekološke teme poput šumskih požara, gubljenja staništa i svjetlosnog zagađenja. Na kraju je pozvala nazočne učenike i njihove mentore na sudjelovanje na idućoj desetoj, ljubilarnoj „Eko-fotki“ i najavila da će Tema A iduće „Eko-fotke“ biti vezana uz narodnu baštinu.

Projekt „Eko-fotka primjer je kako jedan mala seoska škola ustrajnim i kvalitetnim radom može iznjedriti projekt po kojem će biti poznata, priznata i prepoznatljiva u cijeloj državi.

Vjekoslav Čordašev