Održana edukacija o učinkovitom upravljanju imovinom županija i ustroju registra nekretnina

U prostoru Hrvatske zajednice županije u ponedjeljak, 25. siječnja održana je edukacija „Učinkovito upravljanje imovinom županija i ustroju registra nekretnina. Prva je to u nizu ovogodišnjih edukacija i radionica koju organiziramo s ciljem jačanja županijskih kapaciteta.

Edukaciju je otvorio Rade Ignjatović, direktor tvrtke LIBUSOFT CICOM i rekao kako vjeruje da će edukacija svim polaznicima pružiti dobar pregled na sve aspekte upravljanja imovinom županija. Nakon kratke uvodne riječi, Kristina Jezdić ukratko je predstavila rad tvrtke i istaknula dugu tradiciju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

IMG_4632Polazno stanje, odnosno stanje evidencija imovine JLRS, kriteriji za ocjenu učinkovitosti te stanje evidencija imovine teme su kojima su se polaznici radionice upoznali u nastavku radionici. Govoreći o kriterijima za ocjenu učinkovitosti županija u upravljanju imovinom, istaknuto je kako su Koprivničko-križevačka, Zagrebačka i Primorsko goranska županija svojom imovinom upravljale učinkovito i za to dobile priznanje državne revizije.

U nastavku edukacije detaljno je predstavljen „Projekt Lokalne Samouprave (PLRS)“. Radi se o modelu upravljanja imovinom koji je pripremio „The Urban Institute uz potporu USAID-a, koja se odvija kroz 11 precizno definiranih koraka. Važan korak navedenog modela upravljanja jest i ustroj registra nekretnina, a kao primjer dobre prakse predstavljen je registar nekretnina Primorsko-goranske županije.

Kao bitan segment upravljanja imovinom istaknuta je inventura imovine koja se putem aplikacije upisuje u registar nekretnina. Kako bi se što bolje upoznali s funkcioniranjem aplikacije i samog registra, Mladen Kolarek iz Libusoft Cicoma detaljno je upoznao sve županijske službenik s unosom podataka u aplikaciju te mogućnostima izrade izvješća putem iste.

U završnom dijelu edukacije govorilo se o procjeni vrijednosti nekretnina i obvezama županija prema novom Zakonu, kao i organizacijskim koracima za efikasnije upravljanje imovinom županija te preporukama za daljnje korake u upravljanju županijskom imovinom.

Hrvatska zajednica županija