Održana edukacija o primjeni odredbi novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa

U prostorijama HGK Županijske komore Koprivnica danas je u organizaciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Koprivničko-križevačke županije održana edukacija o primjeni odredbi novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je na snagu stupio krajem prošle godine. Edukacija, kojoj su ispred Županijske uprave prisustvovali župan Darko Koren i po ovlaštenju župana  pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Ljubica Belobrk Flamaceta, bila je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima trgovačkih društava u kojima JLRS imaju većinski udio, ravnateljima –  javnih ustanova, ustanova u zdravstvu, županijskih zavoda i regionalnih agencija.

Župna Koren je uvodno svima zahvalio na odazivu, poručivši kako edukacija  ima važan cilj, a to je pokušati odgovoriti na što više pitanja s kojima su suočeni svi obveznici koji podliježu zakonskim odredbama.

„Povjerenstvo je svojevrsni nadzorni organ koji kontrolira provedbu zakona, a svi mi potencijalno dolazimo u situacije u kojima možemo pogriješiti.  Ovakvi susreti, preventivne i edukacijske aktivnosti imaju veliku ulogu u sprječavanju potencijalnih sukoba interesa te su prilika za razmjenu iskustva čime se unaprjeđuje cijeli sustav sprječavanje sukoba interesa. Uvjeren sam da ćemo dobiti odgovore na mnoga pitanja jer naša je komunikacija na zavidnoj razini i traje već godinama“, kazao je župan te uz zahvalu predavačima podsjetio da se prije tri godine u Županijskoj upravi održao i vrlo uspješan okrugli stol na temu sprječavanja sukoba interesa.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković naglasila je važnost preventivnog djelovanja kroz edukaciju dužnosnika i dodala kako je novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa zahtjevan te  je potrebno praktično pojasniti zakonske odredbe.

„Sve nas vodi isti motiv, a to je potreba još veće transparentnost u radu te da kao društvo  budemo pošteđeni koruptivnih radnji. Želimo pokazati i detaljno razjasniti koje su sve obveze i restrikcije koje proizlaze iz novog zakona kako bi nepoželjnih situacija bilo što manje“, istaknula je Novaković i dodala da Povjerenstvo svima stoji na raspolaganju za sve vrste upita.

Nakon uvodnih govora članovi Povjerenstva Davorin Ivanjek i Marko Matić te tajnica Majda Uzelac su prisutne pobliže uputili u nove odredbe Zakona te detaljno pojasnili rokove i procedure po pitanju pravilnog popunjavanja imovinskih kartica,  a sudionici su se pitanjima uključili u konstruktivnu raspravu nakon koje je zaključeno da je  potrebno neprestano raditi na edukaciji obveznika te zakonske odredbe sustavno primjenjivati na svim razinama.

Služba ureda župana